Staklo jače od čelika; Foto: Depositphotos
Materijali

Novi materijal na bazi DNK i stakla četiri puta je jači od čelika

Ovaj materijal koji se komponuje u formu DNK molekula, a zatim oblaže staklom neverovatno je čvrst a pritom ima veoma malu gustinu.

Možda nije tako privlačno ime kao Iron Man, ali bolje se nemojte kačiti sa Glass DNK Nanolattice Manom. Ovo je novi materijal od DNK koji se sam sastavlja u rešetku, a zatim se oblaže staklom.

Naime, inženjeri sa Univerziteta u Konektikatu razvili su veoma čvrst i lagan materijal čime su osporili činjenicu da snaga i težina obično ne idu pod ruku.

Naučnici su naime rešenje za ovakav veoma poželjan spoj našli u neverovatnoj kombinaciji, DNK i stakla.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Foto: Univerzitet u Konektikatu

Iako je DNK do sada poznat kao nosilac genetskih podataka, takođe bi mogao biti i osnova građevinskih materijala na nanonivou.

Iako je DNK do sada poznat kao nosilac genetskih podataka, takođe bi mogao biti i osnova građevinskih materijala na nanonivou. Može se rastegnuti ili savijati, pa čak i samostalno sklapati u različite oblike.

Staklo, sa druge strane, iako deluje krhko, njegova tendencija za razbijanjem obično dolazi od malih nedostataka poput malih pukotina u masi, ali komadi stakla generalno mogu biti izuzetno čvrsti.

Oblici nalik rešetkama

Istraživači sa Univerziteta u Konektikatu su u svojoj novoj studiji iskombinovali ove dve priče. Počeli su od DNK koji je bio programiran da se sam sastavlja u oblike nalik na rešetku. Ta forma je zatim obložena staklastim materijalom.

Kao krajnji rezultat dobijeni su tanki DNK lanci presvučeni staklom koji dobijaju čvrstoću obe komponente, a lagani su jer ove niti formiraju okvir koji uglavnom okružuje prazan prostor, navodi se u časopisu Cell Reports Physical Science.

Idealan oklop za Iron Mana

„Veliki sam obožavalac filmova o Iron Manu i uvek sam se pitao kako da napravim bolji oklop za Iron Mana. Mora biti lagan kako bi leteo brže. Mora biti veoma jak da ga zaštiti od napada neprijatelja. Naš novi materijal je pet puta lakši, ali četiri puta jači od čelika. Dakle, naše staklene nanorešetke bi bile mnogo bolje od bilo kog drugog strukturnog materijala za stvaranje poboljšanog oklopa za Iron Mana.”, kaže Oleg Gang koautor istraživanja.

Najjači poznati materijal koji poznajemo

Naučnici su otkrili da se njihov stakleni DNK materijal može pohvaliti čvrstoćom pritiska od 5 gigapaskala, što je kako kažu četiri puta jače od čelika a od betona još više.

„Za datu gustinu, naš materijal je najjači materijal koji poznajemo.“ – kažu istraživači.

Naučnici dalje planiraju da eksperimentišu sa formulom, kroz isprobavanje različitih DNK struktura, ali i zamenom stakla materijalima poput silicijum karbida, kako bi videli da li materijal mogu da učine još jačim.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *