Da li pametan dizajn može da spreči globalnu nestašicu vode? Foto: A/D/O
Materijali

Ova pločice od algi pretvaraju zidove u prečišćavače vode

Tim dizajnera i inženjera s Londonskog univerzitetskog koledža pokušava da napravi zidne pločice koje funkcionišu kao pravi živi organizam. 

Podaci govore da je preko 80% površinskih voda u Indiji zagađeno, a među glavne izvore kontaminacije spadaju netretirana kanalizacija i otpadna industrijska voda (u čemu prednjači industrija tekstila). U malim ruralnim mestima ovaj problem posebno dolazi do izražaja jer u tim mestima ne postoji razvijena infrastruktura koja bi taj problem mogla da umanji.

Grupa dizajnera i biohemijskih inženjera sa Univerzitetskog koledža u Londonu pokušala je da se uhvati u koštac sa ovim problemom stvorivši glinenu pločicu u obliku lista koja čisti teške metale iz otpadnih voda hvatanjem čestica u hidrogel koji se potom unosi u alge. Ovakve pločice mogle bi da oblažu zidove fabrika ili drugih objekata, a rezervoar za otpadne vode, smešten na vrhu zgrade prirodno bi usmeravao vodu kroz kanale u obliku vena.

Iza ovog programa stoji inovativni istraživački centar A/D/O

Glinena pločica u obliku lista čisti teške metale iz otpadnih voda hvatanjem čestica u hidrogel koji se potom unosi u alge.

Zvanični naziv ovog projekta je Indus i bazira se na naučnom procesu zvanom bioremedijacija koja se od 1940-ih godina koristi za prečišćavanje visoko kontaminiranih lokacija, u kojem biološki organizmi – u ovom slučaju, alge – pomažu uništavanje zagađivača i čiste vodu na održiv način. Naime, mikrobi poput algi, bakterija i gljivica mogu da obrade i ulja koja koristimo u domaćinstvu, pa čak i naftne mrlje, i upravo ova njihova karakteristika iskorišćena je za kreiranje Indus pločica.

Istraživački tim je ovaj izum testirao u Indiji gde su otkrili da jedna vrsta algi ima sposobnost da smanji koncentraciju kadmijuma 10 puta u roku od 45 minuta, prenosi Fast Company.

Prihvatljiva cena

Pločice su proizvedene u Khurji, glavnom gradu keramike u zemlji, a dizajneri su radili sa lokalnim stanovništvom kako bi eksperimentisali sa materijalima i tehnikama. Pojedinačna pločica košta između 5 i 7 dolara po kvadratnom metru u zavisnosti od tehnike koja je korišćena pri proizvodnji, mada tim predviđa da će se njihova cena smanjiti kada se budu proizvodile masovno.

Istraživači se nadaju da će Indus pločice u daljim fazama istraživanja moći da se prilagode različitim regijama i kontinentima, i da će moći da se prave od različitih materijala kao što su pesak, kamen, pa čak i otpadne sirovine.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *