I svemirske kapsule su bile izložene na Sajmu građevinarstva u Beogradu; Foto: Gradnja
Izdvojeno, Sajmovi

Sajam 2024: Od nevidljivih oplata, preko tihih zidova, do modularnih kuća na prikolicama

Svemirske kapsule, svadbarske hale i kuće na brodskim nosačima samo su delić onoga što se moglo zanimljivo videti na ovogodišnjoj smotri građevinske industrije u Beogradu.

Sajam građevinarstva u Beogradu koji je održan od 22. do 25. aprila 2024. bio je nova prilika da sagledamo šta se novo od materijala, proizvoda, tehnike i opreme nudi na domaćem tržištu.

Prvi utisak je da nedostaju brojni izlagači iz industrije koje smo navikli da viđamo u prethodnom periodu, ali i da Sajam građevinarstva, nekako po inerciji, i dalje beleži relativnu dobru posetu kojoj smo i sami svedočili.

U šetnji kroz sajamske hale, koje će po svemu sudeći uskoro biti srušene sem Hale 1, pronašli smo nekoliko interesantnih stvari koje su zavređivale našu pažnju.

Krenimo redom!

Srodni članci na portalu Gradnja:

Modularne kuće iz Pančeva

Jagma za životom van grada dovela je do čitavog niza novih proizvođača instant kuća kao što je ova koja se pravi u Pančevu. Kompanija Bear Modul Homes proizvodi kuće u modulima od 10 do 100 metara kvadratnih koji se mogu spajati i kombinovati po želji kupaca.

Na sajmu je bio izložen model od 30-ak kvadrata koji nam je privukao pažnju svojim minimalističkim izgledom i drvetom kao završnom obradom na fasadi. Pored ovog materijala, na fasadi se može naći i falcovani lim ili listele.

Ono što je zanimljivo za ovu kuću jeste da je napravljena na šasiji od brodskih I profila 200/100 pa se može smestiti na kamion i kao vangabaritni transport prebaciti na bilo koju lokaciju.

Rok izrade jedne ovakve kuće je od 30 do 40 dana, a ako je kompletno opremljena na vašem placu može biti isporučena za 90 dana. Cena zavisi naravno od stepena obrade, pa tako za belu fazu treba izdvojiti od 950 do 1.000 evra po kvadratu, odnosno od 1.100 evra pa naviše ako se isporučuje sa enterijerom i opremom.

Bear Modular Homes na vašoj adresi za 90 dana; Foto: Gradnja

 

Kuća putujuća sa registracijom

Ne, za ovu kuću stvarno nije potrebna građevinska dozvola jer je sastavljena na prikolici koja je registrovana i urađena homologacija. To znači da ovu kuću na točkovima možete da odvezete i postavite gde god želite. Na vama je samo da obezbedite priključke za struju i vodu.

Kompanije VOS System iz Žablja, koja se bavi lako-pocinkovanim čeličnim konstrukcijama, uvozi ove kuće iz Turske koje dolaze u 5 modela: od 28 do 58 kvadrata. Zanimljivo je da kuća ima slajd uvlačenje pa se ceo jedan deo (dnevna soba) mehanički izvlači iz konstrukcije i postavlja na temeljne stope obezbeđujući ugodnih 38 kvadrata za boravak.

Naravno, ovakva kuća ima i svoju cena pa ćete za izloženi model sa kompletnim enterijerom morati izdvojiti 70.000 evra + PDV + transport. Rok isporuke je veoma kratak pa ovu kuću možete imati na svom placu u roku od 2 meseca.

Žabaljska kompanija uskoro najavljuje i svoje nove proizvode poput modularne kuće koja više liči na svemirsku kapsulu (naslovna fotografija). Na sajmu je bio izložen jedan model uvezen iz Kine koji je privlačio brojne poglede posetilaca.

Ova kuća isporučuje se u roku od 2 meseca; Foto: Gradnja

 

Peštan u ofanzivi

Kompaniju Peštan svi znamo po cevima, međutim od sada ćemo ih znati i po kupatilima. Naime, odnedavno je ova kompanija iz Aranđelovca lansirala novi brend Fluenta pod čijim imenom će se proizvoditi kupatilska oprema.

U ponudi će se pored poznatih tuš-kanalica i ugradnih vodokotlića, naći i slavine, tuševi, sanitarije kao i aksesoari. Na raspolaganju su tri kolekcije u crnoj i bakarnoj boji kao i hromirane.

Velika novost kod Peštana je i Akasison, sistemsko rešenje za vakuumsku odvodnju vode sa krova. Jedan odvod može da pokrije do 740 m² površine krova, a dolazi sa ugrađenim setom za grejanje. Pluvia je dobila konkurenciju!

Peštanova Fluenta kupatila; Foto: Gradnja

 

Šatorske hale

Protan Elmark proizvodi šatorske hale prekrivene ceradom ili sendvič panelima ako su u pitanju skladištene hale. Konstrukcija se pravi od aluminijumskih profila ojačanim čeličnim profilima što omogućava maksimalni raspon od 40 metara bez stubova.

Cela konstrukcija se proizvodi u Poljskoj, a rok isporuke je 8 do 10 nedelja. Ovakva jedna hala za događaje može se sastaviti za 14 dana, dok se skladištene hale podižu 7 dana brže. Cena šatorskih hala kreće od 100 pa ide do 290 evra po kvadratu.

Njihova prednost je što se lako mogu demontirati i preseliti na drugu lokaciju. Za sledeću svadbu…

Svadba, svadba! Potrebna vam je samo ovakva šatorska hala; Foto: Gradnja

 

Zeleni krovovi

Ako razmišljate da ozelenite krov ili parče betona, raduje informacija da se odnedavno na našem tržištu nalazi sistemsko rešenje osmišljeno u u Srbiji. Naime, firma Biopixel iz Beograda proizvodi plastične kasete sa intergrisanim elementima za drenažu, akumulaciju, filtraciju vode, supstratima kao i biljkama koje dolaze kao kruna.

Pikselaste kasete veličine 50 x 33 cm polažu se na hidroizolacionu membranu, a potom se postavlja platno od geotekstila. Ovakav sistem može se postavljati horizontalno i pod uglom za kose krovove. Biopixel u svojoj ponudi ima 20 vrsta seduma plus brojne niske višegodišnje cvetnice ako želite da vam zgrada procveta.

U zavisnosti stepena razvijenosti biljke, zeleni krovovi koštaju od 65 do 80 evra po kvadratu.

Ozelenjavanje krova uz domaće rešenje; Foto: Gradnja

 

Tihi zidovi

Nema ništa gore neko kada imate bučnog komšiju… Međutim, kompanija IGM Mladost iz Leskovca u saradnji sa Knaufom proizvela je sistemsko rešenje za zidove koji su dobili IMS atest.

Akustik sistem zid između dva stana debljine je svega 23 cm, a postiže zvučnu izolaciju od 64 decibela. Ovakav zid se sastoji od Sonik ploče, Knauf Akustik ploče – staklene vune sa potkonstrukcijom kao i bloka Mladost EB 16/33 ili EB 10/33.

Sistem između stana i hodnika sastoji se od maltera Biorit, Mladost energetskog bloka 16/33, Knauf Akustika i GKP standardne ploče i debljine je 26,5 cm i postiže zvučnu izolaciju od 63 dB.

Ovakva rešenja omogućavaju tanje zidove sa boljom akustikom, pa samim tim i manju težinu i opretećenje na konstrukciju. A i bolje ćete spavati.

Saradnja IGM Mladost i Knaufa; Foto: Gradnja

Nevidljiva vrata

Nerviraju vas vertikale, instalacije i ventili u kupatilima? Češka firma Zavrz nudi nevidljiva vrata, odnosno estetsku varijantu za sakrivanje nepoželjnih instalacija u kupatilu.

Sistem se sastoji od rama od pocinkovanog lima, push mehanizma i ploče, koja može imati protivpožarne karakteristike, na koju se lepi završna obrada (pločice).

Proizvod se pravi u veličini od 20 x 20 do 80 x 150 centimetra, a cena iznosi od 100 do 300 evra u zavisnosti od modela. Rok isporuke je 2 nedelje. Montaža je laka, bez zavrz(lama).

Sakrijte ventile i instalacije u kupatilu; Foto: Gradnja

 

Nevidljive oplate

Želite oplatu, izolaciju i osnovu za malter u jednom? Ove nevidljive oplate za šalovanje su prava stvar za vas. Za oplatu za šalovanje zidova koristi se Velox ploče proizvedene u Češkoj visine 250 mm koja može biti obezbeđenja toplotnom izolacijom od 50 do 100 mm. Oplata za šalovanje je pričvršćena za noseće zidove pomoću montažnih spojnica sa antikorozivnom obradom.

Ovaj suvi sistem omogućava momentalno betoniranje kao i jednostavno šalovanje bez toplotnih mostova. Cena osnovne ploče od 12 metara je 12 evra, a ova češka kompanija je trenutno u potrazi za srpskim distributerom. Zainteresovani?

Oplata ostaje ugrađena u konstrukciju; Foto: Gradnja

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. sasa

    Brodski I profili? Ne secam se da smo ih pominjali na Arhitektonskom fakultetu…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *