Izdvojeno, Regionalni projekti

Moderna kuća u Bohinju s tradicionalnim elementima

Iako na prvi pogled ova kuća deluje previše tradicionalno i jednostavno, tek kada se bolje zagledate u nju otkrićete da se radi o savremenom objektu.

U idiličnim Starim Fužinama na Bohinjskom jezeru, na mestu gde je nekada stajala stara automehaničarska radionica, nikla je savremena kuća za mladi bračni par. Adut novog objekta je da se ne štrči iz okoline, ali da ga isto vreme nadopunjuje na potpuno nenametljiv način.

Arhitekti Meta Kutin i Tomaž Ebenšpanger iz biroa Skupaj arhitekti projektovali su kuću s velikim poštovanjem prema lokalnom kulturnom krajoliku.

Naime, kuća se nalazi na maloj, dinamičnoj parceli – tipičnoj za ledničke doline. Kako bi se iskoristio puni potencijal građevinskog zemljišta i dobio što bolji pogled ka okolini, arhitekte su novi objekat okrenuli za 90 stepeni u odnosu na srušenu radionicu. Za ovu promena bila je nužna saglasnost nadležnih organa, ali se trud isplatio. Kuća je sada postavljena tako da se iz nje pruža fantastičan pogled na krajolik, a pored toga nudi razne mogućnosti za korišćenje na otvorenom prostoru tokom lepih dana, pišu TV Ambienti.

Kuću modernom čini detalji kao što su oluci na tradicionalnom krovu opremljeni lancima niz koje se sliva voda.

Iako na prvi pogled ova kuća deluje previše tradicionalno i jednostavno, tek kada se bolje zagledate u nju otkrićete da se radi o savremenom objektu. Tu su detalji kao što su moderni oluci na tradicionalnom krovu opremljeni lancima niz koje se sliva voda, klizne žaluzine s urezanim motivima srca, kao i veliki prozori od ariša koji pružaju sjajan pogled na okolinu. Za krovni pokrivač odabrane su Eternit ravne ploče.

Isto je tako i u unutrašnjosti kuće. Enterijerom dominira veliki betonski zid u dnevnoj sobi sa vidljivim otiscima drvene oplate. Zid od natur betona sa kaminom u odličnom je skladu sa prilično svedenim nameštajem koji je uglavnom napravljen od drveta ariša.

Arhitekte su puno razmišljate o tome kako kombinovati tradicionalne tehnike upotrebe lokalnih materijala, a da se istovremeno stvori objekt koji će ukućanima pružiti sve blagodati modernog života.

Sve je od drveta

Drvo je i spolja, drvo je i unutra. Fasada od ariša je voskirana dok je otvoreno drveno stepenište nauljeno kako bi se zaštitilo od vremenskih uticaja.

Kuća ima dve etaže. U prizemnoj je organizovan dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom i još jednom manjom letnjom kuhinjom. Na mansardi je smešten mirni deo kuće sa spavaćim sobama.

Crteži

Kuća izgleda veoma lepo noću kada svetlo izbija kroz njena velika okna.

Pogledajte kako kuća izgleda (slovenački jezik):

Foto: Janez Marolt

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. miki

    fantastična što bi rekla gospođa tiha arhitektura! top!

Оставите одговор

Obavezna polja *