Arhitektura, Izdvojeno

Svetsko prvenstvo igraće se na demontažnom stadionu od transportnih kontejnera

Katar je predstavio projekat stadiona koji se nakon završetka Svetskog prvenstva može potpuno rastaviti.

S obzirom na činjenicu da stadioni koji se namenski izgrade za velike sportske događaje, poput Svetskog prvenstva ili za Olimpijske igre, nakon završetka ovih takmičenja često bivaju neadekvatno održavani, a neretko i napušteni, ne može a da se ne postavi pitanje: Dokle više? Iz Katara možda stiže rešenje!

U cilju razvijanja održive gradnje, Katar, koji će biti domaćin Svetskog prvenstva 2022. godine, predstavio je projekat stadiona Ras Abu Aboud koji će gotovo u potpunosti biti izgrađen od transportnih kontejnera što će omogućiti njegovu demontažu nakon završetka takmičenja.

Stadion će biti moguće ponovo sklopiti na nekoj drugoj lokaciji ili će se njegovi segmentni iskoristiti za izgradnju manjih objekata.

Modularni elementi biće prethodno izgrađeni u fabrici i sadržajno će se razlikovati u zavisnosti od svoje funkcije. Neki od njih sadržaće mesta za sedenje, u nekima će biti toaleti ili prodajni štandovi.

Stadion Ras Abu Aboud biće izgrađen od transportnih kontejnera čime će se ujedno smanjiti i količina otpada, kao i emisija ugljen-dioksida u atmosferu.

„Stadion će biti moguće ponovo sklopiti na nekoj drugoj lokaciji ili će se njegovi segmentni iskoristiti za izgradnju manjih objekata poput sportskih sala ili kulturnih centara.“ – rekao je vođa projekta Hassan Al Thawadi.

Projekat nesvakidašnjeg stadiona, koji će imati 40.000 mesta, nastao je iz kolaboracije kompanija Fenwick Iribarren, Schlaich Bergermann Partner i Hilson Moran, piše Inhabitat.

Ako vam ime kompanije Fenwick Iribarren Architect zvuči poznato, podsetićemo vas da je to kompanija koja će izvesti i projekat srpskog nacionalnog stadiona čija se izgradnja planira za drugu polovinu naredne godine.

Planirano je da stadion Ras Abu Aboud bude izgrađen do 2020. godine, na lokaciji nedaleko od Dohe, sa ukupnom površinom od 450.000 kvadratnih metara.

Rendering: Fenwick Iribarren Architects

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *