Objekat je kreiran kao odgovor na rastući trend rada od kuće; Foto: Miran Kambič
Izdvojeno, Regionalni projekti

Stanovanje i keramičarski atelje pod jednim krovom u Ljubljani

Na placu od 550 kvadratnih metara u predgrađu slovenačke prestonice nikao je objekat potpuno zatvoren od svog vizuelno užurbanog neposrednog okruženja.

Ova atrijumska kuća dizajnirana je da ujedini stambeni prostor jedne porodice sa radnim ateljeom svog vlasnika – keramičara i umetnika – pod jednim krovom.

Cilj je bio je da se objekat kreira kao odgovor na rastući trend rada od kuće, a tu ideju u delo su sproveli Boštjan, Peter i Aleš Gabrijelčič iz ljubljanskog biroa Arhitektura d. o. o.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kuća zatvorena od svog neposrednog okruženja; Foto: Miran Kambič

Povezanost životnog i radnog prostora

Plac od 550 kvadratnih metara nalazi se u predgrađu slovenačke prestonice, na području koje trenutno prolazi kroz opsežnu gentrifikaciju i okružen je gustom i raznolikom gradnjom porodičnih kuća.

Klijent je želeo da kuću drži zatvorenu od njenog vizuelno užurbanog neposrednog okruženja, koje će u budućnosti doživeti nepredvidiv razvoj, a istovremeno je želeo da stekne dobro osvetljen i potpuno povezan životni i radni prostor.

Kuća je dizajnirana u obliku slova „U“. Sa tri zidane površine, omeđene susednim kućama, pogledi su usmereni ka unutra, obezbeđujući privatnost od spoljašnjeg sveta.

Unutrašnji prostori kuće otvaraju se kroz velike panoramske prozore; Foto: Miran Kambič

Velike staklene površine ocrtavaju unutrašnjost spolja kao tanka nevidljiva membrana i unose u objekat puno sunčeve svetlosti.

Unutrašnji prostori kuće otvaraju se kroz velike panoramske prozore prema centralnom atrijumu, koji je dizajniran kao međuprostor, a iz kog se omogućava prolaz u različite delove kuće i direktna komunikacija između radionice i stambenog prostora.

Velike staklene površine ocrtavaju unutrašnjost spolja kao tanka nevidljiva membrana i unose u objekat puno sunčeve svetlosti.

Programski, kuća je podeljena na tri zone. Prva sadrži radionicu i atelje za dizajn keramike, kome se pristupa preko zasebnog ulaza ispod isturenog krova, a takođe i preko zajedničkog prostora.

Prva zona sadrži radionicu i atelje za dizajn keramike; Foto: Miran Kambič

Srce i glavna raskrsnica kuće

Sa svojim grnčarskim točkovima, pećima i puno prostora za stolove za vajanje, poliranje i ukrašavanje, radionica se otvara ka velikom atrijumu koji se može koristiti za tehnike paljenja na otvorenom, kao što su kao obvara ili raku.

Centralni stambeni prostor je srce i glavna raskrsnica kuće, do kog se dolazi preko glavnog ulaza, a poseduje veliku kuhinju sa prostranom trpezarijom i prostorom za sedenje.

Tokom letnjih meseci centralni prostor povećava svoju upotrebljivost tako što se dnevne aktivnosti prenose kroz velika klizna vrata na atrijum.

Dnevne aktivnosti prenose se kroz velika klizna vrata na atrijum; Foto: Miran Kambič

Unutrašnji životni prostori delom su obloženi toplim jasenom i hrastovim drvetom, dok drveni nameštaj i pucketanje kamina stvaraju atmosferu intimnosti

Spavaći deo kuće sadrži veliku spavaću sobu, dve manje sobe i dva kupatila. Prostor je koncipiran tako da omogući više programa i doživljaja i da kreira raznovrsnu atmosferu.

Zgradom i njenim enterijerom dominira neutralna paleta boja. Tektonska spoljašnjost sa svojom svilenkastom i glatkom betonskom fasadom i svetli teraco podovi dominiraju ispred dela kuće namenjenom za pravljenje skulptura, dok topao i intiman osećaj krova obloženog drvetom nagoveštava drugačiju atmosferu unutra.

Unutrašnji životni prostori delom su obloženi toplim jasenom i hrastovim drvetom, dok drveni nameštaj i pucketanje kamina stvaraju atmosferu intimnosti, uprkos neposrednoj blizini gradske vreve.

Pogledi iz kuće usmereni su ka unutra; Foto: Miran Kambič

Grafički prilozi

Situacija
Situacija
Osnova
Osnova
Presek
Presek
Aksonometrija
Aksonometrija

Foto-galerija

Foto: Miran Kambič
Foto: Miran Kambič
Foto: Miran Kambič
Foto: Miran Kambič
Foto: Miran Kambič
Foto: Miran Kambič

Faktografija

 • arhitektonski biro: Arhitektura — kancelarija za urbanizam i arhitekturu
 • autori: Boštjan Gabrijelčič, Peter Gabrijelčič i Aleš Gabrijelčič
 • autorka umetničkih instalacija i svetla: Tanja Goršič, Novi objekti
 • lokacija i godina: Ljubljana, Slovenija, 2020.
 • foto: Miran Kambič

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

8 komentara

 1. Zoran

  …jos samo da je u ovom poluatrijumu resenje bez betona,bar ne u toj meri – bilo bi potpuno super, super.
  skladno reseno u skladu (igra reci, prim. aut.) sa profesijom korisnika.
  cini mi se da su zelje investitora u potpunosti ispostovane, a projektant odradio svoj pos’o bas kako treba…
  like!

 2. maj

  Koliko košta izgrdanja jedne ovakve kuće sa sve stolarijom i podovima, doslovnio nemam predstavu ni okvirno koliko bi moglo biti, ako neko zna molila bih da napiše.

  1. Dragan Markovic

   Sve zavisi gde planirate da gradite. Cene materijala i izvođenja u okolini Beograda ili Novog Sada veće su nego, recimo, u Aleksincu. Ali, kvalitet i dostupnost projektanata i izvođača u perifernim mestima je srazmerno manja. Tako da sve zavisi od lokacije – jer ako planirate da gradite u sred nedođije, prevoz materijala i majstora će vas dosta koštati, ali će vas parcela koštati manje.

   Nije to kilo krompira pa da se može reći tek tako 😀

   1. Zoran

    Postovanoi Dragane, citiram vaas:

    „Ali, kvalitet i dostupnost projektanata i izvođača u perifernim mestima je srazmerno manja.“
    Mislim da je potpuno ____________ napisati ( a i pomisliti) da je kvalitet projektanata manji u perifernim mestima!
    kahm

    1. Boban

     Klasičan primer koji pokazuje kako pojedini ljudi koji žive u Beogradu misle da ne postoji ostatak Srbije, ili, da ako i postoji, služi samo kao servis Beogradu. Mnogo bi tačnije bilo da je Draganov odgovor bio „nemam pojma koliko košta“, ali kako to prevaliti preko usta, mnogo je „Beogradičnije“* nešto izfilozofirati a čoveka opet ostaviti potpuno bez odgovora :-).

     *izraz izmišljen za potrebe ovog komentara 🙂

     1. Zoran

      ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim, ali me ne bi cudilo da je gospodin Dragan iz nekog perifernog dela..
      😉

  2. Milos

   Ova kuca ima oko 250 m2
   sa ovolikim drvenim povrsinama
   ovolikim profilima u staklu i ovako fino izvedenim betonskim elementima
   Siguran sam da nije ispod 400.000 evra ( samo objekat bez parcele, prikljucaka itd)
   Sto je oko 1600 evra po m2

 3. Vanja

  Slovenci koji uvek beze od uzurbanosti koje u Sloveniji nema

Ostavite odgovor

Obavezna polja *