Katalonski arhitekta dao je jedinstven odgovor na temu održive gradnje u mediteranskoj arhitekturi.

Arhitekta Enric Ruiz-Geli iz studija Cloud 9 nedavno je predstavio neobičnu eksperimentalnu kuću u regiji Costa Brava. Smeštena na velikom placu s pogledom na more, kuća je urađena u obliku kupole u kojoj se kombinuju tradicionalne tehnike gradnje s inovativnim održivim tehnologijama.

Izgled vile Stgilat Aiguablava inspirisan je tradicionalnom mediteranskom arhitekturom, što između ostalog znači da je njena fasada dobrim delom obložena keramičkim pločicama. Kupola kuće, u obliku katalonskog luka (Volta Catalana), izvedena je naprednom upotrebom fiberglasa koja je potom obložena pločicama.

Kupola kuće izvedena je naprednom upotrebom fiberglasa koja je potom obložena pločicama.

Slično eksterijeru, i unutrašnjost kuće je obeležena visokim lukovima, a stambeni prostor je obasjan prirodnim svetlom zahvaljujući staklenim zidovima okrenutim ka moru.

Pored napredne tehnologije oblikovanja staklenih vlakana, korišćena je inovativna metoda betoniranja. Naime, pored glavne kuće, s druge strane bazena nalazi se i pomoćni objekat napravljen u sličnom stilu koji koristi prirodno filtriranu kišnicu. Paviljon je projektovan u saradnji sa inžinjerima iz prestižnog fakulteta u Pasadeni čiji je tim ovu konstrukciju izveo pomoću metode „naduvavanja“ oplate u koju je potom potom injektiran ekološki beton.

Izolovan dom

Ovaj eksperimentalni dom je energetski efikasan i ima odličnu izolaciju. Samim tim je u njoj tokom toplog leta, pored prirodne svetlosti, obezbeđen i konstantan protok vazduha, da bi tokom zime u njoj bilo prijatno i toplo.

Keramika i u enterijeru

Keramičkim pločicama obloženi su i neki zidovi u enterijeru  kako bi se pojačala izolacija i dobila određena akustika u prostoru.

Paviljon je izveden pomoću metode „naduvavanja“ oplate u koju je potom potom injektiran ekološki beton.

Na kraju je pejzažni arhitekta završio posao zasadivši mediteransko bilje koje je zaokružilo ceo projekat.

Fasada kuće i odnosi na baštu u njenoj okolini.

Fotografije: Cloud 9 Architects

Kad ste već ovde…