Izdvojeno, Svetski projekti

Minimalistička vikendica na ruralnim austrijskim brežuljcima

Ideja vodilja pri projektovanju ove vikendice bio je izgled tradicionalne austrijske kuće koja je u ovom slučaju ogoljena suvišne ormamentike.

Biro LP Architektur dobio je zadatak da u ruralnom brdovitom područuju u blizini naselja Embach isprojektuje kuću ali tako da se ona što bolje uklopi u okolinu. Za samo deset meseci izvedena je dvovodna vikenica od 105 kvadrata čija je fasada urađena od grubo sečene građe koja joj daje rustični izgled.

Sveden dizajn, čiste linije i puno svetla: to su glavne odlike enterijera u kojem dominira drvo.

 

Kako tvrde u birou, drvena fasada će tokom vremena dobiti i prirodnu patinu koja će joj dati još rustičniji izgled. Iako savremenog izgleda, ova vikendica, inspirisana oblikom tradicionalnih austrijskih kuća, odlično će se utopa u okolinu.

Ritam drvenih dasaka jedino „narušavaju“ nejednaki otvori za prozori i vrata. Postavljanjem otvora različite veličine postignut je dinamičniji izgled objekta i naglašen njen savremen duh.

Minimalistički oblik fasade ispraćen je i u enterijeru. Sveden dizajn, čiste linije i puno svetla: to su glavne odlike enterijera u kojem dominira drvo.

Prirodno svetlo naglašava prirodnu teksturu drveta kao i tepiha pojačavajući intezitet boja što minimalistički enterijer čini toplim i ušuškanim.

Prirodno svetlo dolazi i sa krovnog prozora u stepeništu ali i kroz velike staklene portale koji omogućavaju sjajni pogled ka prirodi.

I u kupatilo je dizajn potpuno sveden: natur beton i staklena tuš kabina ukombinovani su sa drvenim nameštajem.

Naravno, vikendica posebno dobro izgleda kada sneg zabeli austrijske brežuljke.

Pogledajte i kako izgleda vinarija u Austriji.

Foto: Albrecht Imanuel Schnabel

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *