Aktuelno

Izgradnja naselja finansirana prodajom marihuane?

Guverner Kolorada pokrenuo je inicijativu da se prihodi generisani ubiranjem poreza od legalne prodaje marihuane preusmere na izgradnju domova za beskućnike.

Kako piše Denver Post, plan guvernera Johna Hickenloopera je da od 16,3 miliona dolara poreza ostvarenih od prodaje ove lake droge izdvoji 12,3 miliona dolara za građenje 1.200 kuća u narednih pet godina. Ostalih 4 miliona biće iskorišćeno za podizanje 354 pomoćnih objekta u naselju za socijalno stanovanje.

Prema pisanju Denver Posta, broj beskućnika u Koloradu se u protekloj godini povećao za 6 posto, pa ukupan broj osoba bez krova nad glavom iznosi blizu 10.000. S druge strane, u prihvatilištima ima mesta za manje od 7.000 ljudi pa ovaj plan treba da da rešenje za ovaj probem.

Ukoliko se prihodi ne budu koristili za sprečavanje nelegalnog korišćenja opijata, koja je vrednost takvog projekta za društvo?

 

Preusmeravanje poreskih prihoda od legalne prodaje marihuane na izgradnju kuća moraće biti odobreno zakonom jer se ta sredstva sada koriste za lečenje zavisnika. U javnosti se već pokrenula debata: Ukoliko se prihodi ne budu koristili za sprečavanje nelegalnog korišćenja opijata, koja je vrednost takvog projekta za društvo?

Predlog ovakvog budžeta, po Hickenlooperu, povezan je sve izraženijim mišljenjem državnih službenika da beskućništvo i prodaja legalne marihuane idu ruku pod ruku. Oni veruju da lakši pristup marihuani povećava problem zloubotrebe ove supstance što potom vodi ka problemima.

Korisni linkovi na Gradnja.rs

Foto: Wikimedia Images / X-Weinzar

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *