prodajne cene stanova u novogradnji, sa uračunatim PDV-om, kreću se u rasponu od 1.750 do 2.250 evra; foto: Gradnja.rs
Aktuelno

Kvadrat stana u novogradnji u Beogradu košta i preko 3.000 evra

U prestonici se trenutno gradi više od 10.000 stanova sa prosečnim rasponom cena od 1.750 do 2.250, dok cena luksuznijih stanova kreće od 2.250 evra po kvadratu.

Na teritoriji Beograda tokom 2017. godine izgrađeno je 4.478 stanova, dok su u istom periodu prodata 15.672 stana, pokazuju poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku. Iako zvanične informacije o broju izgrađenih stanova za 2018. godinu još nisu dostupne, na osnovu broja izdatih građevinskih dozvola može se zaključiti da je izgradnja stambenog prostora na teritoriji Beograda nastavila da raste i u 2018. godini. Naime, zaključno sa avgustom ove godine, izdato je 14 odsto građevinskih dozvola više nego u istom periodu prošle godine.

Kada je reč o prodajnim cenama stanova u novogradnji, one najviše zavise od lokacije i kvaliteta završnih radova. U centralnim gradskim zonama, kao što su centar grada, Novi Beograd, Vračar i Dedinje, prodajne cene stanova u novogradnji, sa uračunatim PDV-om, kreću se u rasponu od 1.750 do 2.250 evra po kvadratnom metru za projekte višeg kvaliteta gradnje, dok je najniža cena kvadrata u luksuznijim stanovima 2.250, a najviša ide čak i preko 3.000 evra.

Najveći broj prodatih stanova u 2017. godini evidentiran je na teritoriji opštine Zvezdara sa učešćem od 19 odsto.

Prema podacima kojima raspolaže revizorska kuća Kreston MDM, najveći broj prodatih stanova u 2017. godini evidentiran je na teritoriji opštine Zvezdara sa učešćem od 19 odsto, zatim slede opštine Novi Beograd i Palilula sa po 13 odsto, Voždovac sa 12 odsto i Zemun sa 11 odsto.

Gradi se više od 10.000 stanova

Na teritoriji srpske prestonice primetan je veliki broj gradilišta, a sve više investitora odlučuje se da uloži novac u stambenu izgradnju. Izraelski investitori AFI Europe i Shikun&Binui Group nalaze se u završnoj fazi projekta Central Garden. Osim toga, investitor Shikun&Binui Group privodi kraju drugu fazu svog projekta Voždove kapije, a započeo je i sa izgradnjom prve faze (95 stanova) svog novog projekta Wellport, koji će se sastojati od ukupno 500 stambenih jedinica. S druge strane, investitor AFI Europe je početkom godine započeo sa izgradnjom projekta Skyline, koji će činiti dve stambene i jedna poslovna kula ukupne površine od oko 100.000 kvadratnih metara, a prva faza predviđa izgradnju 134 stambene jedinice. Još jedan Izraelski investitor je započeo sa izgradnjom projekta Kneza Miloša Residence koji će se nalaziti na mestu nekadašnje ambasade SAD. Kompleks će se sastojati od sedam objekata sa ukupno 226 stambenih jedinica.

U sklopu projekta Beograd na vodi, investitor Eagle Hills je završio izgradnju prve zgrade BW Residences sa ukupno 296 stanova, dok se sada radi na izgradnji zgrada BW Vista i BW Parkview čiji je završetak planiran za sredinu 2019. godine.

Građevinska operativa uposlena je i na Novom Beogradu, gde je Deka Inženjering započeo poslednju fazu svog projekta A Blok koji se sastoji od 108 stanova, dok je PSP Farman u završnoj fazi realizacije projekta West 65. Kompanija PMC Inženjering je u drugom kvartalu godine započela sa izgradnjom stanova u okviru projekta Blok 32, koji će se sastojati od ukupno 127 stambenih jedinica, dok je kompanija Energoprojekt u drugoj polovini godine počela sa izgradnjom svog projekta Park 11. Najavljeni su i novi projekti Sakura park koji će se graditi u Bloku 58, kao i projekti investitora Zepter group i Exing B&P, koji će početi sa izgradnjom krajem godine u Bloku 65.

Zemunske kapije čekaju prve stanare

Građevinska direkcija Srbije započela je u drugoj polovini 2017. realizaciju velikog projekta Zemunske kapije na prostoru nekadašnje kasarne Aleksa Dundić u Zemunu. Stambeno–poslovni kompleks prostiraće se na površini od oko šest hektara i imaće osam objekata sa ukupno 1.700 stanova, odnosno 200.000 kvadratnih metara stambeno-poslovnog prostora. Prva faza u kojoj će biti izgrađena 323 stana privodi se kraju, a useljenje prvih stanara očekuje se do kraja godine. Druga faza, koja obuhvata izgradnju 366 stanova, uveliko je u toku.

Osim projekta Zemunske kapije, na teritoriji opštine Zemun investitor Montex je započeo izgradnju druge faze projekta Zelena Avenija sa 95 stambenih jedinica, dok projekat Gornji grad sa ukupno 184 stambene jedinice polako ulazi u završnu fazu radova.

Na teritoriji opštine Zvezdara najavljen je početak izvođenja radova na izgradnji dva nova projekta koja će se nalaziti u neposrednoj blizini Aviv parka Zvezdara. Prvi projekat East side sastojaće se od 347 stanova raspoređenih u šest zgrada-lamela, dok će se drugi projekat Moj Aviv sastojati od 76 stambenih jedinica.

Sve ove projekte možete pronaći na našoj Mapi gradilišta.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. Bojan

    Poslednji trzaji na tržištu, kao i pred pređašnju ekonomsku krizu 2008. Danas su nezvanično, ali po svim parametrima i zvanično, berzanski indeksi ušli u „bear“ opadajući ciklus i cene idu ka dole. S&P 500 index je u padu za 16% što se naučno smatra početkom „bear“ ciklusa, dok mediji čekaju zvaničnih 20%. Kupovina u ovom trenutku je čist besmisao. Sačekajte prvi kvartal 2019. i sve će vam biti mnogo jasnije. Kamate će ostati na istom ili sličnom nivou, neće preko noći porasti. Pozdrav

  2. Ljubomir stojanovic

    Mi smo srecna poroica hocemo skromnu kucicu malo da se sredi da uzivamo i mi malo u nas zivot ovako nam ne ide 🙁

Ostavite odgovor

Obavezna polja *