Arhitektura

Skloništa za londonske beskućnike prikačena na zgrade

Projekat Homes for the Homeless obezbediće privremeno sklonište za 750 ljudi koji žive na ulicama Londona.

Dok neki teraju beskućnike sa svojih pragova postavljanjem lomljenog stakla, drugi pak razmišljaju drugačije. Arhitekta James Furzer osmislio je modularno sklonište koje bi trebalo da bude funkcionalno rešenje za smeštaj beskućnika. Ove jedinice kačile bi se na postojeće zgrade i to blizini gde se beskućnici inače kreću.

Homeless shelters 01

Ideja je da se stvore lagana drvena skloništa koja će biti prikačena na spoljne zidove javnih zgrada i izdignuta na određenu visinu. Tako će kućice biti zaštićene od vandala, a beskućnici od kriminala, u kom su, po statistici, 13 puta ugroženiji nego ostali žitelji ove metropole.

Homeless shelters 02

Skloništa bi imala čelične ramove, koji bi i bili veza za kačenje, dok bi ostatak konstrukcije bio urađen u drvetu. Moguće je koristiti i otpadni materijal, kako bi se smanjili troškovi izgradnje.

Homeless shelters 03

Utočište bi zaštitilo beskućnike od oštrih zima i nepredvidivih vremenskih uslova koji su karakteristični za London.

james-furzer-beskucnici

Arhitekta Furzer u saradnji s kompanijom Indiegogo, koja podržava finansijski razvoj projekta, poziva javnost da donira i pomogne da se prikupi suma od petnaest hiljada funti, koliko je potrebno da se realizuje prototip.

Pročitajte i kako Češka planira da beskućnike skloni s ulica tako što će im od bilborda napraviti domove.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *