Arhitektura

Ova škola napajaće se energijom zahvaljujući promeni nivoa reke

Planovi za buduću školu u Londonu veoma su interesantni jer se potpuno oslanjaju na moć reke Temze.

Londonska arhitektonska firma Curl la Tourelle Head Architecture predstavila je projekat buduće škole prema kojem bi turbine postavljene u reku trebalo da generišu dovoljnu količinu energije za petospratnu školu. Zapravo, energija će se dobijati promenom nivoa vode Temze koja se tokom dana drastično menja zbog plime i oseke Severnog mora u koje se ova reka uliva.

Promena nivoa vode usled plime i oseke predstavlja neiskorišćen izvor energije. Krajnje vreme je da se to iskoristi za nešto dobro u Londonu.

– rekao je Vejn Hed iz Curl la Tourelle Head Architecture, za Dezeen.

Trenutno se na lokaciji buduće škole nalazi deponija na kojoj se nagomilavaju kontejneri. Prema rečima arhitekata iz Heada, „to je mesto u Londonu na koje su Rimljani prvi put stupili i zato bi trebalo da dobije adekvatniju namenu.“

Planovi za ovu školu su da ona postane „najzeleniji javni objekat Londona„. Pozicionirana na ovom mestu, škola bi koristila i prednosti mikroklime, kao što su čistiji vazduh i niža temperatura vazduha.

Planirano je da se održivi materijali od kojih se objekat bude gradio ostave otkriveni, bez završne obrade, kako bi služili kao primer za izgradnju drugih objekata. Vremenom bi određeni materijali mogli da se menjaju kako bi se pratile inovacije u tom polju održivosti.

Vizuelizacija: Forbes Massie

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *