Regionalni projekti

Ova kuća u Ljubljani troši 8x manje energije od beogradskog proseka

Kuću u gustom stambenom kvartu slovenačke prestonice karakterišu smaknuti spratovi i visoka energetska efikasnost.

Po projektu studija Elastik i Hikikomori u Ljubljani je izvedena kuća od 175m2 nazvana Mezanin. Naravno, ovo ime nije slučajno izabrano jer su spratovi na etažama smaknuti. Kuća je projektovana tako da se funkcije stanovanja međusobno što lakše povežu, a da se pritom dobije interesantno izlomljen prostor.

mezanin-kuca-ljubljana-03

Cela spavaća soba je na konzoli koja u prizemlju pravi terasu na koju se može izaći iz dnevne sobe.

 

Komunikacija u vertikalno organizovanoj kući kreće od poluukopanog podruma, preko dnevnog boravka na koti terena, do dečijih soba na poluspratu. Na sledećem poluspratu je spavaća i gostinska soba sa izlazom na krov. Cela spavaća soba je na konzoli koja u prizemlju pravi terasu na koju se može izaći iz dnevne sobe.

mezanin-kuca-ljubljana-04

Kuća troši 19,8 kWh/m2 za grejanje i hlađenje. Koliko je to dobar rezultat govori i podatak da je prosečna potrošnja u Beogradu 160 kWh/m2, što je 8x više!

Jedan od glavnih ciljeva arhitekata (Mika Cimolini i Igor Kebel) bio je da se napravi niskoenergetski objekat uz korišćenje klasičnih materijala kao što su cigla, beton i staklo ali da se pritom ne naruši arhitektonski koncept kuće.

mezanin-kuca-ljubljana-06

Kuća troši samo 19,8 kWh/m2 za grejanje i hlađenje što je svrstava u klasu A. Koliko je to dobar rezultat govori i podatak da, naprimer, prosečna potrošnja u Beogradu iznosi čak 160 kWh/m2, što je 8x više! Pojedina beogradska naselja pokušavaju da taj prosek smanje pa tako u naselju Stepa Stepanović potrošnja iznosi dosta razumnijih 55 kWh/m2.

mezanin-kuca-ljubljana-01

Kuća je opremljena toplotnom pumpom, sistemom za sakupljanje kišnice i brojnim drugim sistemima koji poboljšavaju njenu energetsku efikasnost.

mezanin-kuca-ljubljana-03

Na placu od oko 400 kvadrata, kuća je postavljena tako da ne zaklanja sunce drugim objektima, kao i da ona sama izbegne da bude u nečijoj senci.

mezanin-kuca-ljubljana-02

Projekat enterijera potpisuje arhitekta Nina Selan.

mezanin-kuca-ljubljana-09
Osnove i preseci

Kuća sa poluetažama proistekla je iz same konfiguracije brdovitog terena.

mezanin-kuca-ljubljana-08
Situacija

Foto: Miran Kambič; Izvor: ArchDaily

Pogledajte i ovu impozantnu kuću u Ljubljani.

XL kuća u Sloveniji

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *