Projekat je delo zagrebačkog arhitektonskog studija NFO; Foto: Marko Banić (Reroot)
Regionalni projekti

Osječki kampus dobio studentski paviljon sa solarnom elektranom na krovu i fasadi

Dimenzija uporedivih s onima koje je imala čuvena oklopnjača Potemkin, nova zgrada energetskog razreda A+ prava je mala elektrana.

Po projektu arhitektonskog tima iz zagrebačkog studija NFO, koji su sačinjavali Kata Marunica, Nenad Ravnić, Goran Rukavina i Filip Vidović, podignut je studentski paviljon u univerzitetskom kampusu u Osijeku.

Ono što ovaj projekat izdvaja od ostalih jeste što je okrenuta obnovljivim izvorima energije pa pored toga što ima solarne panele na krovu i na fasadi, ona reciklira otpadnu vodu, dok se đubre sakuplja i reciklira. Ali krenimo ispočetka!

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kampus u Osijeku fotografisan iz vazduha; Foto: Marko Banić (Reroot)

Dimenzije uporedive s oklopnjačom Potemkin

Smeštena u studentskom gradu u nastajanju, nova zgrada studentskog paviljona formira sa postojećim paviljonima trg koji čini deo ulazne sekvence zapadnog prilaza kampusu.

Opsežan program i nedvosmislene oblikovne smernice rezultovali su longitudinalnim volumenom, dimenzija uporedivih s onima koje je imala legendarna ruska oklopnjača Potemkin, piše Vizkultura.

Oblikovanju zgrade prethodilo je usaglašavanje opsežnog sadržaja paviljona s kriterijumima okolnih zgrada i vizurama iz kampusa u kojima se pojavljuje.

Nova zgrada sa postojećim paviljonima formira trg; Foto: Marko Banić (Reroot)

Pukotine koje su nastale među formiranim volumenima studentskih soba ispunjene su javnim sadržajima.

Osnova predloženog koncepta je funkcionalno diferenciranje sadržaja studentskog paviljona na zajedničke (javne) prostore i privatne prostore (sobe) na način da se korpus paviljona razbije na četiri manja, koja su u merilu postojećih paviljona, te s njima povezana mostom slomljene geometrije.

Izduženi volumen zadatog formata prekrojen je u četiri „samostojeće“ celine studentskih soba “utopljene” u javne prostore.

Pukotine koje su nastale među formiranim volumenima studentskih soba ispunjene su preostalim, javnim sadržajima doma – komunikacijama, trpezarijama, dnevnim boravcima i učionicama, kroz koje snopovi svetla dopiru do hodnika, presecajući ga na prostorne sekvence koje mu daju dinamiku.

Enterijer jedne studentske sobe u novom paviljonu; Foto: Marko Banić (Reroot)

Nenametljivo osigurana energija

Dinamika zatvorenih i otvorenih prostora postavljena je u odnosu na fasade susednih zgrada, pešačkih tokova te vizura kampusa – studentski trg, prilaz s Vukovarske ulice, parking, kao i centralni prostor kampusa s menzom u svom žarištu.

Ovi prostori obavijeni su staklenim omotačem sa integrisanim solarnim ćelijama, koja propušta pogled prema spoljašnjosti, ali i naznačava unutrašnju dinamiku korišćenja pogledima koji dolaze spolja.

Energetski koncept paviljona dodatno je osnažen solarnim kolektorima, retencijskim spremnikom sive vode, koji su integralni deo oblikovanja i nenametljivo osiguravaju energiju paviljonu.

Izvor: NFO

Studentima s invaliditetom omogućeni su pristup i komunikacija svim sadržajima nove i postojeće zgrade.

Novi studentski paviljon ima ukupan smeštajni kapacitet od 796 ležaja, raspoređenih u 404 sobe, a ujedno je reč o energetski efikasnoj zgradi što doprinosi niskim troškovima održavanja.

Novoprojektovani objekat povezan je toplom vezom (mostom) s postojećom zgradom studentskog doma što omogućava komunikaciju stanara dveju zgrada i korišćenje svih zajedničkih sadržaja.

Posebno se vodila briga o studentima s invaliditetom kojima je omogućen pristup i komunikacija svim sadržajima nove, ali i postojeće zgrade.

Projektom je uređen ceo blok studentskog smeštaja u univerzitetskom kampusu, izgrađen je Studentski trg, uređena je okolina između zgrada, a osiguran je i dovoljan broj mesta za parkiranje na severnom parkiralištu.

Topla veza omogućava korišćenje svih zajedničkih sadržaja; Foto: Marko Banić (Reroot)

Zaštita okoline i energetska efikasnost

Zgrada studentskog paviljona energetski je efikasna zgrada, energetskog razreda A+ što je postignuto upotrebom ekoloških materijala i korišćenjem obnovljivih izvora energije.

Pročelje objekta je izvedeno energetski efikasnom ventilisanom fasadom sa završnom oblogom od vlakno-cementnih ploča.

Na krovu i unutar staklenih fasada objekta izvedena je solarna elektrana za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije je 86 MWh, a eventualni viškovi energije će se prodavati.

Izvor: NFO

Ugrađena rasveta izvedena je savremenim, energetski efikasnim svetiljkama s LED izvorima svetlosti.

U građevini je izvedeno odvodnjanje razdelnim sistemom u svrhu prikupljanja kišnice koja se koristi za potrebe ispiranja sanitarija. Tako prikupljena voda će se obraditi ultrafiltracijom, te u kombinaciji s hidro-stanicom vratiti kao siva voda u sistem zgrade.

Iznad postojećeg južnog parkirališta kao dopuna energetskom sistemu pripreme potrošne tople vode izvedeni su solarni kolektori, što će pokrivati oko 40% ukupnih potreba za potrošnom toplom vodom.

Ugrađena rasveta je izvedena savremenim, energetski efikasnim svetiljkama, s LED izvorima svetlosti. Otpad iz studentskog paviljona će se prikupljati i sortirati u za to namenjenim korpama, nakon čega će se odložiti i kompaktorima pripremiti za odvoženje.

Rasveta je izvedena energetski efikasnim svetiljkama s LED izvorima svetlosti; Foto: Marko Banić (Reroot)

Grafički prilozi

 

Foto-galerija

Foto: Marko Banić (Reroot)
Foto: Marko Banić (Reroot)

Faktografija

  • pun naziv projekta: Izgradnja zgrade, infrastrukture i okoliša studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu u Osijeku
  • autori: NFO d. o. o. (Kata Marunica, Nenad Ravnić, Goran Rukavina, Filip Vidović)
  • naručilac: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
  • izvođač: konzorcijum firmi Pomgrad d. d. iz Slovenije i H-grad d. d. iz Zagreba
  • godina projektovanja: 2015.
  • godina završetka gradnje: 2022.
  • fotografije: Marko Banić, Reroot

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *