Američke ikone odlaze u prošlost; Foto: Pixabay
Aktuelno

Budućnost bez nafte: Gensler i BMW osmislili koncept preuređenja benzinskih pumpi

Prema ideji dve velike kompanije, u oko 145.000 benzinskih stanica bili bi smešteni prostori za rad, zone za meditaciju, ali i ugostiteljski sadržaji.

Skoro ceo jedan vek, benzinske pumpe koje su se širile američkim pejzažom utkale su se duboko u društveno tkivo SAD i kao takve ovekovečene su u brojnim holivudskim filmovima i drugim umetničkim delima.

Ali šta će biti sa ovim ikonama – koje se sve više povezuju sa sve većim cenama goriva – sada kada većina velikih proizvođača automobila odustaje od poslovanja sa automobilima sa unutrašnjim sagorevanjem u korist električnih vozila?

To je pitanje na koje nemački BMW namerava da odgovori uz pomoć renomiranog arhitektonskog biroa iz San Franciska Gensler.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Električna vozila polako ali sigurno preuzimaju primat na tržištu SAD; Foto: Pixabay

Centri za zajednice novog doba

Očekuje se da će električna vozila do 2035. godine činiti 45% prodaje svih novih automobila u Sjedinjenim Državama. Ovaj brzi razvoj zahteva rešenje za otprilike 145.000 benzinskih stanica koje zajedno čine preko 3,6 milijardi kvadratnih metara nekretnina.

„Benzinska pumpa kakvu danas poznajemo je prolazno iskustvo, vaš način da stignete od tačke A do tačke B kada morate da sipate gorivo u svoje vozilo. Obično na to trošimo minimalno moguće vreme“, rekao za magazin Fortune Nil Bruker, globalni direktor za strateško partnerstvo i operacije u BMW Designworksu.

Očekuje se da će električna vozila do 2035. godine činiti 45% prodaje svih novih automobila u SAD.

Njihovo obilje i strateško pozicioniranje na uglovima ulica, međutim, čini ih idealnim za potpuno novo zamišljanje njihove uloge – nešto slično onome kada je Njujork preuredio nadzemni deo metro linije u High Line, popularnu destinaciju za svoje građane i turiste.

Rezultat je koncept koji dve kompanije nazivaju „N-to mesto“ (eng. Nth Place) – nije kancelarija, nije dom, već nešto između što se uklapa u novu, postpandemijsku eru hibridnog rada.

Oni su „više kao centri za zajednice novog doba“, kaže Džordan Goldštajn, glavni direktor kompanije Gensler, najvećeg svetskog arhitektonskog biroa.

Stare benzinske pumpe biće uklopljene u novu, postpandemijsku eru hibridnog rada; Foto: Pixabay

Arhitekte budućnosti

Prema zamisli dve kompanije, u napuštenim benzinskim stanicama bili bi smešteni prostori za rad, zone za meditaciju, ali i ugostiteljski sadržaji poput klubova ili restorana.

Ideja za ovaj projekat javila se nakon što je Bruker došao da govori na događaju koji je sponzorisao Gensler, priseća se Goldštajn.

„Odmah smo shvatili da su putevi koje su oni istraživali paralelni sa putevima koje smo mi istraživali“, rekao je on.

U „N-tim mestima“ bili bi smešteni prostori za rad, zone za meditaciju, ali i ugostiteljski sadržaji.

To je zato što BMW Designworks funkcioniše slično njegovoj firmi. Kao „arhitekte budućnosti“, timovi ovog internog kompanijskog studija – smešteni u Kaliforniji, Šangaju i Minhenu – razvijaju koncepte usmerene na budućnost za širok spektar sektora i kupaca širom sveta.

Predsednik Designworksa Holger Hampf veruje da kompanije poput BMW-a treba da ukažu na put napred, da postave strateške ciljeve i iniciraju promene u društvenom ponašanju.

„Ako smo u mogućnosti da sarađujemo i okupimo velike umove za sto, mogli bismo da predložimo rešenja za stvarna pitanja, za stvarne bolne tačke u društvu, radeći ruku pod ruku“, dodao je Goldštajn.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *