Foto: Google Earth
Novi objekti

Na uglu dva jaka novosadska bulevara Matijević gradi soliter visine skoro 50 metara

Na parceli od 3.270 kvadrata predviđena je i izgradnja stambene desetospratnice sa 100 stambenih jedinica i 183 parking mesta na dve podzemne etaže.

Intenzivna urbanizacija gradova poslednjih godina upečatljiv je fenomen globalno, ali i u Srbiji, što dovodi do transformacije gradova i njihovog ubrzanog širenja. Takva situacija je prisutna i u Novom Sadu u kojem urbanisti nove gradske centre planiraju u nekada perifernim gradskim oblastima, danas nepreglednim slobodnim zonama velikog razvojnog potencijala.

Iako novosadski soliteri menjaju urbanu sliku odvajkada, nove vertikale ponovo su u trendu. Bulevar Evrope prepoznat je kao budući gradski centar, te se njegovim mogućim vizurama poslednjih godina mnogo pridaje pažnje. Najbliži realizaciji je blok na uglu sa Bulevarom vojvode Stepe, na kojem je jednu od parcela prošle godine kupio Matijević, odnosno firma Mat-Real Inženjering.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Šira situacija

Dve zgrade na parceli od 3.270 kvadrata

Pogledom u urbanistički projekat možemo da zaključimo da će spomenuta gradska matrica biti bogatija za dva nova solitera.

Na parceli nepravilnog oblika površine 3.270 kvadrata u planu je jedna stambena i jedna poslovna zgrada.

Objekti su međusobno postavljeni pod pravim uglom, pravilnih, jednostavnih osnova koje ne prate u potpunosti konture formirane parcele.

Zauzetost površine objektima planirana je do 40%, sa bruto izgrađenom površinom svih etaža od preko 16.000 kvadrata.

Osnova podruma -2

Opeka ili listele na fasadi

Poslovni soliter orijentisan je ka Bulevaru vojvode Stepe sa prizemljem i 13 spratova i ukupnom visinom od 47,77 metara.

Sudeći prema priloženom opisu, fasada će biti izvedena od fasadne opeke ili listele i strukturalne fasade sa predfasadnim elementima od fibercementnih ploča.

Na osnovu grafičkog prikaza stičemo utisak da je pokušan da se ostvari šmek skandinavske savremene arhitekture.

Nekoliko smaknutih etaža, van osnovne zamišljene ose objekta, verovatno će biti obložene staklom, što će formirati levitirajući efekat najvišeg kubičnog dela zgrade.

U prizemlju se planira prostor za dva lokala, dok se na višim spratovima realizuje 26 poslovnih prostora.

Presek A-A

Dve podzemne etaže, koje će povezati buduće zgrade, biće rezervisane za 183 parking mesta.

Stambeni soliter, položen upravno u odnosu na poslovnu zgradu, imaće ukupnu visinu od 34,71 metara sa prizemljem i 10 spratova.

U prizemlju objekta predviđena su dva lokala, dok će na ostalim etažama biti izvedeno tačno 100 stambenih jedinica.

Dve podzemne etaže, koje će povezati buduće zgrade, biće rezervisane za 183 parking mesta. Kolski pristup garaži, u profilu po dve trake u oba smera, biće omogućen putem servisne saobraćajnice koja izlazi na Bulevar vojvode Stepe.

Kada je u pitanju zelenilo, očekuje se da će najmanje polovina slobodne, neizgrađene površine parcele biti ozelenjenа u vidu travnjaka, žbunaste ili visoke vegetacije.

Situacioni prikaz uređenja prostora i regulacija

Novi vidovi poslovanja i drugačije vizure

Ostaje nepoznato zbog čega je investitor odustao od maksimalno predviđene spratnosti od 20 spratova i potencijalno najviše zgrade u Novom Sadu.

Mogući razlozi mogli bi da budu povećanje cene izvođenja radova, kompleksniji uslovi izgradnje i projektovanja, zatim veći udeo poslovnog prostora u odnosu na stambeni sa povećanjem broja etaža, kao i strožiji uslovi protivpožarne zaštite.

Realizacijom ovog kompleksa neminovno se stvara raznovrsnija ponuda u gradu, posebno kada je reč o poslovnom prostoru. Izgradnja nebodera uglavnom se povezuje sa dobrim ekonomskim statusom grada, ali sa sobom donosi i nove vidove poslovanja i drugačije vizure.

Kao i uvek, upitni ostaju kvalitet izvedenih radova, estetika i arhitektonski izraz objekata, ali i uticaj na životnu sredinu.

Po svemu sudeći, nov identitet novosadske panorame determinisaće i drugi neboderi u skorijoj budućnosti. Kao i uvek, upitni ostaju kvalitet izvedenih radova, estetika i arhitektonski izraz objekata, ali i uticaj na životnu sredinu.

S obzirom da je dosegao značajnu tačku urbanizacije, Novi Sad ima priliku da iskoristi svoj potencijal uspostavljanjem ravnoteže između inovacija i odgovornog razvoja stvarajući održivo i inkluzivno okruženje. Pitanje je da li će u tome uspeti.

Grafički prilozi

Šira situacija
Šira situacija
Situacioni prikaz uređenja prostora i regulacija
Situacioni prikaz uređenja prostora i regulacija
Osnova podruma -3
Osnova podruma -3
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova 1. sprata
Osnova 1. sprata
Osnova 13. sprata
Osnova 13. sprata
Izlaz na krov
Izlaz na krov
Presek A-A
Presek A-A
Preseci B-B i C-C
Preseci B-B i C-C

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

6 komentara

 1. Pero

  forma prati raster parking mesta

 2. Radomir

  Neki imućni tajkun

 3. Petar Matijević

  Luksuzni soliter na uglu dva jaka bilevara, pored kružnog toka u kome sa autoputa i grad ulaze svi kamioni. Samo luksuzno…

 4. Andrej

  Nevaspitano i bez postovanja prema Novom Sadu i Novosadjanima. Devastacija

 5. NS

  Tuga, šta drugo reći! Još 6 mostova nam neće biti dosta!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *