Foto: Google Earth
Urbanizam

Stambeno-poslovni kompleks od preko 10.000 kvadrata planiran u Novom Sadu

Imajući u vidu površinu parcele i planiranu zauzetost objektima, novi kompleks mogao bi da ima oko 10.500 kvadrata sa više od 100 stanova.

Nove informacije iz dinamičnog sveta građevinske industrije u Novom Sadu još jednom nam žele dobrodošlicu. Rani javni uvid još jednog gradskog centra izložen je Novosađanima. Kakve ideje će ovim planom biti realizovane u urbanom tkivu grada?

Radi se o lokalitetu koji se nalazi u okviru gradske četvrti Banatić, a oslanja se jednim svojim delom na Detelinaru. Tačnije, opisani prostor je opasan Partizanskom, ulicom Jovana Hranilovića i ulicom Stevana Doronjskog.

Planirana izgradnja stambeno-poslovnih zgrada vizuelno će oformiti uveliko naseljeni gradski blok. Prema priloženoj urbanističkoj ideji, osnova budućeg kompleksa biće fizički podeljena na dva skoro identična dela. Međutim, očekivanoj simetriji dinamičnost će dati varijacije spratnosti.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Koncepcija planskog rešenja; Izvor JP „Urbanizam“, Novi Sad

Poslovanje obavezno uz Partizansku ulicu

Ispod cele površine parcele planirana je podzemna garaža čiji broj etaža nije ograničen. Planom se investitor obavezuje da obezbedi od 1,3 do 1,5 parking mesta po stambenoj jedinici. Poslovanje će sigurno činiti deo novog kompleksa i njegova realizacija je obavezna uz Partizansku ulicu.

Spratnost istočnog dela bloka, uz ulicu Jovana Hranilovića, kreće se do prizemlja sa dva sprata i potkrovljem, dok u zapadnom delu bloka spratnost može da dostigne prizemlje, pet spratova i povučen sprat. Prosečna površina stambenih jedinica trebala bi da iznosi 50 kvadrata.

Novi kompleks u Novom Sadu mogao bi da ima oko 10.500 kvadrata sa više od 100 stanova.

Površina parcele iznosi oko 0,3 hektara i zauzetost objektima planirana je do 50%. Ako imamo to u vidu, kao i planiranu spratnost, novi kompleks mogao bi da ima oko 10.500 kvadrata sa više od 100 stanova. Ukoliko se poveća broj podzemnih etaža ili potkrovlja budu izvedena kao dupleksi, ukupna kvadratura bi mogla da bude dodatno uvećana.

Kada je reč o zelenilu, pojedino staro rastinje moguće je zadržati, ali postoji opcija formiranja i nove vegetacije. Površina krova podzemne garaže može da se realizuje u vidu krovnog vrta. Ovim planom ostavlja se i prostor za implementaciju dečjih igrališta i slobodnih zelenih površina.

Na javnom uvidu do 3. avgusta

Naručilac izrade plana je građevinska firma Karin Invest koja za sada nije izlazila u javnost sa informacijama o inovacijama na opisanom lokalitetu. Neminovno je da će još jedan kompleks obogatiti novosadsku stambenu ponudu, ali trenutno ostaje upitno i bogatstvo budućeg životnog prostora.

Ceo plan moguće je pogledati na sajtu Javnog preduzeća Urbanizam do 3. avgusta tekuće godine.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. Kurtovic

    A kada se može očekivati kompleks sa kućama za obične ljude?! Samo zgrade, betoni i javne površine. Nigde tu nema čoveka da sam sebi skroji život i kuću kakvu bi hteo i može da napravi. Žalosno je što arhitekte, građav.iniženjri a ni grad sa zaposlenima nema zelju da vide kuće i dvorišta.

  2. nikolai

    sadite šume a ne zgrade

  3. Branislav

    U frusku goru pa zidaju kucu i bolje i lepše i pametnij

Ostavite odgovor

Obavezna polja *