Urbanizam

Šveđani grade zatvorene parkove u borbi protiv hladnih zima

Iako se Stokholmu može pozavideti na prostornom uređenju kao i arhitekturi grada, svakako im ne bi škodili parkovi u zatvorenom prostoru.

Stokholmski parkovi u zatvorenom zamišljeni su kao džinovske kupole zahvaljujući kojim će, tokom hladnih dana, ljudi moći da se druže i uživaju u toplom, svetlom i ozelenjenom prostoru. Dve zatvorene jajaste strukture, ukupne površine 1.500 kvadratnih metara, bile bi napravljene u kombinaciji drveta i stakla i smeštene na jednoj od prometnijih raskrsnica severno od centra grada.

Filtrirani topli vazduh iz obližnje podzemne garaže kanalisaće se u park gde će ga zelenilo dodatno pročistiti od uljen-monoksida.

 

Ideju o zatvorenom gradskom parku St. Eriksine osmislio je studio Utopia Architects, kao deo plana o dodatnoj urbanizaciji Stokloma, koja ima za cilj da nekomercijalne javne prostore dodatno uredi kako bi se oni tokom cele godine što više koristili za druženje, igru, kao i kulturna dešavanja. Parki St. Eriksine prvi je u nizu projekata koji će uslediti kao deo plana Utopia Ideas koji je za razvoja Stokhloma osmislio ovaj studio za.

Lokacija izgradnje novog parka nije preterano atraktivna stanovnicima glavnog grada Švedske i oni je pretežno koriste kao deo rute javnog prevoza, piše Citylab. Međutim, izgradnjom parka pod jajastim kupolama od stakla, situacija će se značajno izmeniti.

Garažno grejanje

Obzirom da se sve ovo dešava u Švedskoj, zemlji koja ima najvišu stopu korišćenja obnovljivih izvora energije u Evropskoj Uniji, i ovaj park trebalo bi da funkcioniše kao ekološka zona.

Plan je da se filtrirani topli vazduh iz obližnje podzemnih garaža kanališe u park gde će ga zelenilo dodatno pročistiti od uljen-monoksida.

Pozicija budućih parkova u zatvorenom

Iako je park u zatvorenom za sada samo predlog, naišao je na pozitivnu reakciju gradske vlasti. Svakako, projekat Utopia Architects adekvatno se uklapa u urbanistički masterplan iz 2010. godine koji ima za cilj da Stokholm postane grad sa više javnih prostora namenjenih druženju, zabavi i kulturnim događajima.

Rendering: Utopia Architect

Povezani tekstovi na našem portalu:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *