Stadsberget PIteå, White Arkitekter
Izdvojeno, Svetski projekti

Parking garaža sa stazom za sankanje

Ovo je dobar primer urbanog planiranja u kojem se potrebe stanovništva spoje sa dobro osmišljenim funkcijama.

Švedskom gradu Pitea, udaljenom 130 kilometara od Arktičkog kruga, bila je potrebna nova parking garaža, amfiteatar ali i neka atrakcija koja bi privukla i najmlađe posetioce. Projekat Stadsberget (što na švedskom znači „gradska planina“) kojeg potpisuje biro White Arkitekter u saradnji sa Henning Larsen Architects, nova je turistička atrakcija grada posebno zimi kada se ona pretvara u stazu za sankanje.

To što garaža na pet spratova može da primi 228 vozila dobra je stvar za građane ali je jedna druga funkcija nešto po čemu je ova građevina postala poznata. Tokom leta ona je popularno mesto za okupljanje zbog puno zelenila i cveća posađenog na njegovim kosinama. Kosine su zamišljene kao amfiteatar na otvorenom u kojem ljudi mogu uživati u koncertima i drugim manifestacijama. Međutim, kada dođe zima i počne da pada sneg, kosine garaže pretvaraju se u staze za sankanje koje deca odmah okupiraju.

Kosina je urađena tako da njen veći deo zauzima staza za sankanje a manji deo stepenište.

 

Kosina je urađena tako da njen veći deo zauzima staza za sankanje a manji deo stepenište. Roditelji se mogu popeti na krov gde ih čekaju kolibe sa toplim napicima i odatle posmatrati kako mališani jurišaju na sankama niz kosine garaže.

garaza-staza-za-sankanje-16
Projekat Stadsberget: garaža, amfiteatar i staza za sankanje

Drvo je bilo dominantni materijal koji je korišćen na projektu Stadsberget iz razloga što je grad okružen bogatom šumom. Cela fasada urađena je od talpi ariša koje su sa maksimalnom preciznošću vertikalno postavljene.

Zahvaljujući dobrom osvetljenu postignut je efekat da noću zgrada izgleda kao lampion.

Osnove i preseci

garaza-staza-za-sankanje-17
Tokom leta kosina je u zelenilu i cveću čiji raspored podseća na šareni tepih

Pogledajte i kako izgleda kuća sa stazom za sankanje

Foto: Åke Eson Lindman

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *