Izdvojeno, Konstrukcije

Ovu fiskulturnu salu nose rešetke od bambusa dugačke 17 metara

Sportska sala kombinuje savremene organske forme, inženjerstvo 21. veka i prirodne materijale.

Po projektu biroa Chiangmai Life u tajlandskom gradu Paniaden je uz postojeću školu sagrađena sala za fiskulturu. Zadatak je bio napraviti halu koja može da primi 300 učenika a da se u isto vreme uklopi ne samo uz postojeći objekat, građen od zemlje i bambusa, već i u brdovito okruženje. Tako je nastao ovaj sjajni objekat u obliku lotosa koji je podignut od lokalnog materijala kojeg na Tajlandu ima u izobilju – bambusa!

Glavni nosači hale su rešetke od bambusa s rasponima preko 17 metara i to bez metalnih ojačanja ili metalnih veza.

 

Sala od 782 kvadrata spremna je ugosti mečeve malog fudbala, košarke, odbojke kao i badmintona ali i performanse muzičara, glumaca ili mađioničara zahvaljujući pokretnoj bini. Iza bine nalaze se ostave u kojima se drže sportski rekviziti, oprema za muzičare, a ako trebi i šeširi i zečevi, dok su s obe strane terena organizovane tribine za ushićene roditelje, rodbinu i prijatelje.

Praznik za oči

Glavni nosači hale su rešetke od bambusa s rasponima preko 17 metara i to bez metalnih ojačanja ili metalnih veza. Ovi nosači su izrađeni na licu mesta i potom su podignuti kranom. Rešetkasta konstrukcija od bambusa prošla je sve statičke izazove uključujući i seizmiku i vetar.

Osnova fiskulturne sale

Prirodna ventilacija i izolacija zahvaljujući primenjenom konstruktivnom materijalu omogućavaju prijatnu atmosferu unutar objekat tokom cele godine. Ujedno, vidljiva struktura od bambusa pravi je praznik za oči ali i izložba majstorske umešnosti i zanata.

Bambus korišćen za izradu nosača pažljivo je odabran, a potom je tretiran natrijum boratom. Nikakve toksične hemikalije nisu upotrebljene pri tretiranju ovog prirodnog materijala, a očekivani životni vek hale od bambusa je 50 godina.

Rezultat je fiskulturna sala sa nultom emisijom CO2. Iskorišćen je lokalni materijal kojeg ima u izobilju, a objekat pritom izgleda prirodno i savršeno uklopljeno u okolinu.

Crteži i podloge

Oblikovanje konstrukcije rešetkastim nosačima

Foto: Alberto Cosi, Markus Roselieb

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *