Izdvojeno, Svetski projekti

Obrnuti vulkan Šigeru Bana kao centar posvećen planini Fudži

Kada se zgrada ogleda u obližnjim vodenim površinama, ona svojim oblikom i bojom podseća na čuvenu japansku planinu.

U Japanu je otvoren dugoočekivani Centar posvećen planini Fudži koja je nedavno svrstana u UNESCO listu svetske baštine. Na međunarodni konkurs stiglo je 238 radova, a izabran je rad poznatog japanskog arhitekte Šigeru Bana koji je predložio objekat u formi rešetkaste obrnute kupe koja podseća na obližni elegantni vulkan koji se smatra svetim simbolom Japana.

Spiralna rampa dugačka 193 metara osmišljena je tako da pruži osećaj penjanja po planini.

Centar svetske baštine posvećen planini Fudži osmišljen je tako da posetiocima omogući upoznavanje i zbližavanje s poznatim vulkanom koji je postao poznat širom sveta po svojoj lepoti, simetriji i eleganciji. Upravo je oblik planine poslužio Šigeru Banu da oblikuje zgradu Centra i da na taj oda počast vulkanu s kojim se, inače, Japanci ličnu identifikuju tako da se, na primer, svakog proleća na hiljade njih penje do hrama koji se nalazi na njegovom vrhu.

Objekat od 4.300 kvadratnih metara ima veliku zastakljenu salu za posmatranje koja nudi fantastičan pogled na okolnu panoramu. Penjane po spiralnoj rampi dugačkoj 193 metara, koje pruža osećaj penjanja po planini, posetioce vodi do tornja kako bi s njega uživali u najboljem pogledu na planinu Fudži.

Obrnuta piramida je prekrivena rešetkastim drvenim letvicama koje, pod određenim uglom, u refleksiji na obližnjim vodenim površinama stvaraju identičan oblik i boju uspravljene planine Fudži.

Foto: Shigeru Ban Architects

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *