Urbanizam

Zašto ulice u japanskim gradovima nemaju imena

U Zemlji izlazećeg sunca svega nekoliko većih ulica ima imena, dok se ostale obeležavaju na način koji dovodi do zabune.

Japanci koriste drugačiji adresni sistem od onog koji je primenjuje u zapadnim zemljama. Umesto da ulicama daju imena, Japanci blokove obeležavaju brojevima, a prostor između blokova ostavljaju bez imena, piše Nacionalna geografija.

Dakle, grad je podeljen na bolokove i svaki od njih je obeležen jednim brojem, pa kada tražite bilo koji objekat, treba da pitate u kom bloku se nalazi. Ukoliko se pak nalazite u nekoj ulici, a želite da dođete do određenog bloka neophodno je ili da dobro poznajete kraj ili da, ako ste turista, imate navigaciju.

Sve je logično na karti

Ovaj sistem adresiranja je specifičan i po tome što svaki kuća ili zgrada imaju svoje brojeve koji nemaju logičan raspored. Tako se kuća pod brojem 11 može nalaziti pored kuće broj 2. Naime, objekti dobijaju brojeve prema tome kada su sagrađeni u tom bloku.

Olakšavajuća okolnost je to što su blokovi mali, pa se adresa nalazi relativno brzo i lako. Takođe, ovakav sistem adresiranja se jako lako čita na karti, pa ukoliko kao turista posetite Japan, brzo ćete se navići na ovaj zanimljiv način obeležavanja adresa.

Foto: Alex KnightUnsplash

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *