Lokacija na kojoj je planirana izgradnja kompleksa Novella; Foto: Google Earth
Urbanizam

Novella bez kule: Šta donosi novi plan za bivši Novitet u Novom Sadu

Na mestu bivše fabrike trebalo bi da budu izgrađena 274 stana, lokali i dečji vrtić međutim ne i poslovna zgrada koja je po prvim najavama trebalo da bude najviša poslovna kula u gradu. 

Početak tekuće godine i početak nove građevinske sezone u Novom Sadu donose i obećavajuće informacije o realizaciji mnogobrojnih usvojenih urbanističkih planova tokom prethodne godine. Iz tog razloga ispratili smo detalje prezentacije urbanističkog projekta stambeno-poslovnog kompleksa po imenu Novella.

U proteklih nekoliko meseci Novosađani su imali prilike da se upoznaju sa idejom o urbanizaciji Futoškog puta, odnosno njegovoj transformaciji iz industrijskog u stambeni i poslovni koncept. Novella je upravo prvi projekat koji će biti započet u tom maniru na ovoj značajnoj tranzitnoj saobraćajnici Novog Sada.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Situacioni prikaz urbanističkog rešenja sa prikazom saobraćaja, nivelacije i regulacije

Bez visoke poslovne kule

Idejno rešenje kompleksa izradio je studio Arhi.pro iz Beograda, dok je investitor građevinska firma Rapid Invest d.o.o. iz Novog Sada.

Kompleks je planiran na prostoru nekadašnje firme Novitet, na Futoškom putu 51. Na mestu uklonjenih objekata bivše fabrike trebalo bi da niknu 4 objekta sa različitim udelom stambene i poslovne namene. Objekti B1, B2 i B3 posedovaće ukupno 274 stana, s tim što će objekat B2 biti u potpunosti stambeni.

U planu je da objekat B1 poseduje jedan poslovni prostor, dok se u okviru B3 objekta planira 7 lokala i čak i jedan vrtić. Površina budućeg vrtića trebala bi da iznosi 412 kvadrata sa dvorištem od 300 kvadrata, koje će biti ograđeno ogradom visine 1,5 metara.

Ostaje nepoznato zbog čega se odustalo od najavljene kule visine skoro 70 metara.

Opisane zgrade predviđene su u vidu osmospratnica, dok su dve poslovne lamele orijentisane ka Futoškom putu poslovne namene nešto drugačije spratnosti. Njihove nadzemne etaže biće realizovane u vidu prizemlja sa galerijom i šest, odnosno sedam spratova i posedovaće čisto poslovnu namenu.

S obzirom na to da je kompleks na dosadašnjim renderima i u medijima predstavljen sa kulom kao potencijalno najvišom poslovnom zgradom u Novom Sadu (skoro 70 metara) i da je njena spratnost prema usvojenim planovima mogla da ima i 18 spratova, ostaje nepoznato zbog čega se u takvom gabaritu neće realizovati.

Navedene objekte povezaće garaža na dva podzemna nivoa sa ukupno 643 parking mesta, koja će biti realizovana u fazama, determinisana izgradnjom nadzemnih objekata.

Rešenje kompleksa Novella Business & Residence u Novom Sadu sa kulom visine skoro 70 metara; Vizuelizacija: Arhi.pro

 Ukupna površina novog stambeno-poslovnog kompleksa iznosiće nešto više od 64.000 kvadrata.

Kolski pristup biće omogućen sa Futoškog puta iz Dubrovačke ulice, minimalan broj parking mesta se kreće od 1,3 do 1,5 po stambenoj jedinici. U podzemnoj garaži će se naći i 299 mesta za parkiranje bicikala.

Ukupna površina novog stambeno-poslovnog kompleksa iznosiće nešto više od 64.000 kvadrata, odnosno nadzemnih objekata 40.731 kvadrat i podzemnih 23.836 kvadrata.

Ovaj masivan projekat biće izveden u pet faza, sa početkom realizacije B1 objekta, zatim B2 i B3, pa sve do poslovnog objekta sa lamelama A1 i A2 koje će se poslednje realizovati.

Fontana na 30 kvadrata dvorišne površine

Kada je reč o parternom uređenju, zamišljen je u vidu ozelenjenog trga sa pešačkim stazama i vodenim površinama. Planirana fontana trebala bi da bude formirana na čak 30 kvadrata dvorišne površine, a u okviru nove oaze moguća je i urbana afirmacija sa restoranima ili kafeima.

Karakteristike izvođenja dotičnog vrta biće u skladu sa konstrukcijom podzemne garaže. Na periferiji novih objekata naći će se i 47 parking mesta.

Transformacija radnih zona

Ovako veliki kompleksi, kondominijumi, igraju važnu ulogu u razvoju gradova pružajući raznovrsne stambene opcije, efikasno koristeći prostor, podstičući ekonomski rast i revitalizaciju, te doprinoseći izgradnji održivih i zajedničkih urbanih zajednica.

Da li će transformacija radnih zona pozitivno uticati na dalji razvoj Novog Sada ostaje da procenimo u godinama koje predstoje.

Grafički prilozi

Situacioni prikaz urbanističkog rešenja sa prikazom saobraćaja, nivelacije i regulacije
Situacioni prikaz urbanističkog rešenja sa prikazom saobraćaja, nivelacije i regulacije
Prikaz osnove prizemlja sa parternim uređenjem
Prikaz osnove prizemlja sa parternim uređenjem
Sinhroni plan infrastrukture
Sinhroni plan infrastrukture

Renderi Novelle sa visinskim reperom

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

  1. Biljana

    U renderu se svašta moglo nacrtati bez idejnog projekta. Kule nema u urbanističkom projektu zato što bi je morali isprojektovati, a to se ne isplati pošto nema konkretnog kupca za (besmislenu) poslovnu zgradu. Projektanti iz Beograda su podučeni da je u svakom momentu moguća kasnija izmena urbanističkog projekta… Prihvaćena je „vizija“ Biciklističke inicijative da se umesto režijske saobraćajnice duž Futoškog puta isplanira baš lep travnjak, preko kojeg če se izgraditi direktni kolski ulaz i izlaz na kompleks. To zato da ne jure autobusi žutom trakom po Futoškom putu! Ali izgradiće se i tri kolska ulaza sa (preuske) Dubrovačke ulice, da bude lepo stanovnicima u kućama preko puta.

  2. Joe

    I šta je na kraju? Hoće li biti kule ili neće?

  3. Dusan

    Iz Rapida je stigla informacija da je u pitanju samo podela urbanističkog projekta u dve faze – fazu I za objekte visine do 50 m odobrava grad, a zatim ide urbanistički projekat 2 za objekat visine preko 50 m koji treba da odobri ministartsvo. Tako da kula ide u punoj planiranoj visini sa 15 spratova.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *