Novi grad u Engleskoj; Foto: Dan Burton on Unsplash
Urbanizam

Britanska kraljevska porodica podiže novi održivi grad u Engleskoj

Net-zero naselje biće izgrađeno na porodičnom imanju osnovanom 1337. godine površine 130 hektara, a biće namenjeno zajednici sa različitim primanjima.

Princ Čarls predstavio je planove za izgradnju novog, održivog grada u engleskom Kentu na 77 kilometara od Londona. Projekat održivog grada i formiranje celog pejzaža povereno je arhitekti Benu Pentreathu i pejzažnoj arhitektici Kim Wilkie.

Grad će se prostirati na zemljištu površine 130 hektara, nedaleko od grada Favershama. Novi grad ima za cilj da obezbedi prijatan život za stambenu zajednicu ljudi sa različitim primanjima, piše Dezeen.

„Predstavljen je novi master plan za uspostavljanje 2.500 novih domova sa ciljem da se obezbedi i 2.500 radnih mesta. Predlogom se podrazumeva izgradnja vrlo kvalitetnog i održivog naselja mešovite namene koje će postati uspešan novi urbani nastavak grada Favershama.“, navodi se u saopštenju kraljevske porodice.

Novi grad kod Favershama

Budući grad ima naglasak na zelenim površinama u formi livada, bašti, voćnjaka i pošumljenih biciklističkih staza.

Novi grad dizajniran oko mreže ulica sa drvoredima i centralnim zelenilom, gradiće se zajedno sa novom osnovnom školom, prodavnicama i drugim komercijalnim sadržajima na udaljenosti koja se može lagano prepešačiti, kako bi se podstakao održivi život zajednice.

Predviđeno je da ovaj budući grad ima naglasak na zelenim površinama u formi livada, bašti, voćnjaka i pošumljenih biciklističkih staza.

Net-zero standardi

Kroz razvijanje plana vodilo se računa o kvalitetu vazduha i zvučnim uticajima na budući grad, imajući u vidu blizinu prometne M2 i A2 saobraćajnice. Takođe, predviđeno je da se bude u saglasnosti sa LETI Climate Emergency Design Guide, čija je ideja da zgrade u Britaniji postanu net-zero do 2050. godine.

Pod terminom net-zero podrazumevaju se one zgrade koje moraju da aktivno uklanjaju gasove CO2 iz atmosfere. To se može uraditi pošumljavanjem ili uređajima za hvatanje i skladištenje ugljenika.

Net-zero standardi

Radovi otpočinju tokom 2023. godine izgradnjom sportskih terena, dok će se stambene zgrade graditi od 2024. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *