Kuća od kutijastih profila
Izdvojeno, Mini home

Montažna kuća za Deliblatsku peščaru koju mogu podići amaterski građevinari

Strukturni nosači ove kuće prave se od kutijastih profila dok se zidovi formiraju od izolovanih drvenih ramova koji se završavaju drvenim letvicama.

Ovu kuću od 40 m2 projektovali su Dušan Munćan i Anđela Radovanović iz beogradskog Circle Studio, za specijalni rezervat prirode – Deliblatska peščara, na 90 kilometara od Beograda. Smeštena je nedaleko od glavnog puta Kovin – Bela Crkva, na ravnom, pretežno peskovitom tlu u području šume.

Od samog početka, projekat je zahtevao jasne direktive: dizajnirati strukturu koju mogu sagraditi amaterski građevinari, spakovati sve potrebne elemente za život 2+2 osobe u prirodi, povećati ekološki standard, energetsku efikasnost i dugotrajnost objekta, kao i
napraviti savremeno i atraktivno rešenje.

Srodni linkovi

Glavna osnova i temelji, to jest strukturni nosači prave se od kutijastih profila.

Glavna osnova i temelji, to jest strukturni nosači prave se od kutijastih profila. Gradnja kuće počinje prethodnim pravljenjem osnove po datim dimenzijama. Pošto osnova mora da bude zaštićena od korozije i da bude sa antikorozivnim premazom, noseći elementi se prave od
pocinkovanog čelika.

Profili se spajaju šrafovima i na taj način, ceo sistem čelične osnove ima dobru statiku jer je otporan na zemljotres. Takođe su otporni na požare, udare gromova i snažne vetrove, što je u ovom području izraženo. Stubovi i grede ređaju se po određenom rasteru i formiraju sklop na koji se kače fasadni i krovni slojevi.

Gradnja kuće od čelične osnove traje kraće jer nema sušenja betona, zakivanja i zaštitne farbe. Ušteda energije je mnogo veća, jer je ugradnja visoko kvalitetnih izolacionih materijala mnogo bolja i stalno se može prilagođavati. Termička i zvučna izolacija su time potpune.

 

Gradnja kuće od čelične osnove traje kraće jer nema sušenja betona, zakivanja i zaštitne farbe.

Fasadni zidni element se radi prema projektu i statici kao i krovna konstrukcija. Zidni element se sastoji od unutrašnjeg drvenog rama u koji se postavlja mineralna vuna, PVC folija kao i parna brana. Sa spoljne strane postavlja se lim koji je osnova za potkonstrukciju fasade koju čine drvene letvice određenih dimenzija.

Po projektu je predviđen novi Alumil okretno/nagibni sistem, koji kombinuje izvrsne performanse termičke izolacije uz visoku konstruktivnu fleksibilnost i izvanredan dizajn.

Protivprovalni sistem i solari

U periodu kada se ne boravi u kući, zamišljen je protivprovalni sistem u sklopu staklene i drvene fasade. Prednja drvena fasada sastoji se iz dva elementa, gornjeg i donjeg. Kada se kuća koristi, donji element se podiže na visinu gornjeg i obrnuto.

Solarni paneli koji se nalaze na krovu prikupljaju toplotnu energiju koja se može koristiti za grejanje vode i podno grejanje.

Idealno za četiri osobe

Unutrašnji prostor je organizovan u tri celine. Prva celina obuhvata kuhinju, trpezariju i dnevni boravak sa radnim delom. Kauč je zamišljen da se razvlači kako bi u kući moglo spavati četiri osobe. Ova celina zauzima najveći deo kuće. Drugu celinu čini spavaća soba za
boravak vlasnika kuće. Treća celina jeste servisna prostorija – kupatilo.

Duž cele kuće projektovana je terasa otvorenog tipa za aktivnosti u prirodi. Različite dimenzije vrata na fasadi omogućavaju da se front otvori u potpunosti i time stvori komunikacija sa šumskim ambijentom.

Osnova
Osnova
Presek
Presek

Pogledajte sve kuće pristigle na konkursu Mini home.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. miki

  vizuelno sjajno ali ne razumem zašto se potpuno na suprotnoj strani od dela za spavanje nalazi nova prostorija u arhitekturi -“ servisna prostorija “ novi izraz za wc! ja od sada koristim taj izraz za toalet :
  „idem u servis“

  1. arhitekta

   to je dobro pitanje

 2. Dragan Marković

  Ono što se meni izuzetno dopalo kod ove kuće jeste način na koji je rešena osnova, a tako da se u jedan linearni niz nadovežu svi raženi kapaciteti i to tako da je njihov dimenzionalni standard na visokom nivou. Posebno je efektan način kako je rešena integracija rada i stanovanju u okviru zone zajedničkih aktivnosti.

  Način otvaranja i zatvaranja „opne“ je isto za svaku pohvalu. Takođe, ideja da se ceo prostor otvori ka ovoj prostranoj terasi je zrela interpretacija tema. No, ovo rotirajuće otvaranje prozora je previše složeno, a možda čak i nemoguće za tolke staklene površine. Daleko primerenije bi bilo da su stavljena klasična klizna aluminijumska vrata.

  Ali, kuća kao takva nam pokazuje domete i efekte koje je moguće postiće sa jednom „štanglom“ i sa jednom terasom.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *