Phabb MODU za pravljenje kuća i zgrada; Foto: Morris + Company
Građevinarstvo, Izdvojeno

Modularni montažni sistemi za brzu izgradnju vikendica ali i zgrada s bazenom

15 različith modula od lameliranog drveta nude izgradnju objekata različitih tipologija, od jednostavnih nadstrešnica do složenih konfiguracija.

Londonski studio Morris + Company kreirao je modularni sistem za kompaniju Phäbb sa sedištem u Argentini, koja se bavi izgradnjom prefabrikovanih elemenata, a koja ima cilj da svoj novi proizvod usmeri ka tržištu Južne Amerike a kasnije i za ceo svet. Novi MODU sistem sadrži 15 modula koji se mogu sastavljati na razne načine, tako da omogućavaju širok spektar izgradnje ne samo vikendica već i stambenih objekata koji se razlikuju formom i veličinom ali dele zajednički identitet.

Upotrebom 15 različitih MODU modula može se napraviti ne samo vikendica već i zgrada s bazenom.

„Zahvaljujući svom dizajnu i fleksibilnosti, Phäbb MODU omogućava kupcima širok spektar kombinovanja modula kako bi se kreirali objekti različitih tipologija, od jednostavnih skloništa do složenih konfiguracija od 25 kvadrata pa naviše.“, rekao je osnivač kompanije Morris + Company, Joe Morris za Dezeen.

Cilj arhitekata ali i kompanije Phäbb bio je stvaranje modularnog koncepta koji je prilagodljiv i fleksibilan potrebama budućih vlasnika objekata. Na ovaj način može se povećati efikasnost i kvalitet a smanjiti troškovi, kao i eliminisati otpad i znatno povećati moć izbora kupca jer ove montažni objekti ne pate od uniformnosti.

1. Model do 85 kvadrata

Da bi što bolje demonstrirali potencijalne konfiguracije MODU sistema, kompanija Morris + Company dizajnirala je četiri tipa kuća koristeći se ponuđenim modularnim elementima.

Prvi model kuće nazvan DADU House zamišljena je kao model za male parcele i kupce sa nešto manjim budžetom. Ovaj model kuće može imati površinu počev od 18,6 do 85 kvadrata.

2. Model s bazenom ili za parking mestom

Naredna dva modela, Suburban House i Beach House kombinuju više modula kako bi se stvorio veći dom. Oba modela se sastoje iz tri volumena. Kod Beach House postoji centralno dvorište u kom se može organizovati i bazen, dok Suburban House pomoću svoja tri volumena kreira spoljašnje dvorište ili prostor za parkiranje.

3. Modularna zgrada

Za razliku od prethodna tri modela pojedinačnih stambenih kuća, Stack House je višespratni apartmanski stambeni objekat.

Phäbb MODU moduli se prave od CLT-a pa je upotreba betona i čelika svedena na minimum.

„Svi smo mi svesni krize sa kojom se čovečanstvo suočava, što podrazumeva konstantnu potrebu za visokokvalitetnim stambenim rešenjima van gradskih sredina, a istovremeno je prisutan globalni klimatski kolaps, na koji utiču i industrije poput građevinarstva.“, objasnio je Joe Morris.

Phäbb MODU može biti rešenje za kreiranje inovativnim i personalizovanih domova, koji teže smanjenju zagađenja i štetnom uticaju građevinske industrije. Moduli se prave od CLT-a (cross-laminated timber, unakrsno lameliranim drvetom), pa je upotreba betona i čelika svedena na minimum.

Stiže u Evropu?

Phäbb trenutno razvija planove za tržište stambenih nekretnina u Južnoj Americi, ali istovremeno i razmatra kako se dizajn može prilagoditi za upotrebu i u Severnoj Americi i Evropi.

„U perspektivi, postoji mogućnost da se sistem evoluira, kako bi bio primenjiv i u Evropi. Stoga postoje značajni izazovi koji se moraju prevazići inovativnim rešenjima i prilagođavanjem.“, dodao je Morris.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. arhitekta

    treba ekipi iz Londona ponuditi mogućnost da proizvodnju za Evropu prebace u kod nas

Ostavite odgovor

Obavezna polja *