Kolaž Tatiane Bilbao
Arhitektura

Arhitekte doniraju svoje radove kako bi zajedno pomogli Bejrutu

Bjarke Ingles, Norman Foster, David Adjaye i Renzo Pjano su samo neka od velikih imena koja su se odazvala ovoj humanitarnoj akciji.

Više od 60 međunarodnih arhitektonskih firmi priložilo je svoje skice i potpisane crteže na aukciju kako bi zajedno pokušali da prikupe sredstva za obnovu Bejruta nakon stravične eksplozije koja je ovog leta znatno oštetila grad i ostavila bez domova najmanje 300.000 ljudi.

Sva sredstva prikupljena na aukciji Architects for Beirut u okviru Design Miami Fair, koji će trajati do kraja novembra, odlaze za Beirut Urban Lab. U pitanju je interdisciplinarni istraživački prostor koji je prvobitno osnovan od strane Američkog univerziteta u Bejrutu, departmana za arhitekturu i urbanizam, kako bi se suprotsavili uništenju civilne infrastrukture koja se dešavala za vreme rata Libana i Izraela 2006. godine. Sada, nakon stravične eksplozije, ovaj kolektiv je fokusiran na obnovu grada na ravnopravan i održiv način, a arhitekte širom sveta su rešile da im u tome pomognu, piše Dezeen.

Toyo Ito – Under the Cherry Trees

Sredstva za ključnu infrastrukturu

„Čak i pre eksplozije, zemlja je prolazila kroz ekonomsku i finansijsku krizu koja je paralizovala bankarski sistem kao i vladine sposobnosti da se nosi sa posledicama eksplozije. Sve je još više pogoršano izbijanjem Covid 19.“, rekao je Makram el Kadiiz njujorške arhitektonske firme LEFT.

Beirut Urban Lab konkretno planira  da pomogne u rekonstrukciji ključne infrastrukture, poput bolnica, hitnih prostora za smeštaj, kao i vrtova, biblioteka i drugih javnih prostora koji imaju značaj za lokalnu zajednicu.

AAU Anastas – Amoud drawing

Više od 60 međunarodnih arhitektonskih firmi priložilo je svoje skice i potpisane crteže na aukciju.

Libanska arhitektica Lina Ghotmeh, koja je eksploziju uporedila sa „nuklearnom eksplozijom“, nakon što ju je videla iz lokalnog kafića, odlučila je da doprinese slobodoručnim crtežom svog stambenog bloka The Stone Garden, koji je završen neposredno pred eksploziju.

Italijanski arhitekta Stefano Boeri nacrtao je Mediterranean Mosaic map na kojoj je izražen jarko žutim linijama odnos Bejruta sa glavnim evropskim gradovima, dok je njegov sunarodnik Renco Pjano donirao svoju skicu.

„Skica Renca Pjana pokazuje određenu nadu koja prožima trenutnu tugu, odnosno scenario u kom je planiranje boljeg sutra još uvek nešto o čemu se može i mora sanjati.“, dodao je el Kadiiz.

Wael Al Awar – Hayy Creative Hub

Drugi su doprineli crtežima i grafikama značajnih objekata koje su projektovali, pa se na aukciji nalazi BIG-ov aksonometrijski prikaz elektrane Amager Bakke u Kopenhagenu.

Norman Foster je priložio jedan primer iz ograničene serije od 100 litografija, na kojoj se prikazuje modularna škola koju je njegova firma uradila za Sijera Leone 2009. godine, a koja je izrađena od lokalno dostupnih materijala kao što su drvene daske i limovi. Prethodno je još jedan primerak ove organičene serije poklonio engleskoj kraljici u znak sećanja na 60 godina njene vladavine. Njegov kolega, Sir David Chipperfield donirao je print na kom je prikazan betonski most koji je dizajnirao za Royal Academy of Arts.

David Chipperfield – Weston Bridge

Eksplozija u Bejrutu znatno je oštetila grad i ostavila bez domova najmanje 300.000 ljudi.

Od kako je zabranila rendere u njenom studiju, meksička arhitektica Tatiana Bilbao zajedno sa svojim timom izrađuje prikaze u formi kolaža, te je baš jedan i donirala, dok je studio Zahe Hadid doprineo sa nekoliko njenih trodimenzionalnih umetničkih dela.

Zaha Hadid – Serenity Centrepiece

„Pored arhitektonske mašte koju crteži pokreću u nama, oni zajedno izražavaju predivan osećaj velikodušnosti i globalne solidarnosti.“, istakao je suosnivač firme LEFT, Ziad Jamaleddine.

Steven Holl – neimenovana skica

Klinika za nameštaj

U međuvremenu, dok se aukcija odvija, dizajnerski dvojac Bokja iz Bejruta transformisao je svoj prodajni prostor u privremenu „kliniku za nameštaj“, gde članovi zajednice mogu doneti predmete oštećene eksplozijom koji će biti popravljeni crvenim koncem, po uzoru na japansku tehniku kintsugi, koja podrazumeva primenu laka pomešanog sa zlatnim prahom u obnovi napuklih keramičkih proizvoda.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *