Nožić koji se može koristiti pri izradi maketa osmišljen je tako da čuva zglobove na rukama.

Arhitekta Sean Riley je rešio jedan problem koji se često dešava kod maketara – a to su grčevi u šaci. Naime, on osmislio nož zaobljenje forme koji bi njegove kolege trebalo da zaštiti od neprijatnih grčeva u šaci i ostatku ruke, kao i pojave bolova u zglobovima pri izradi maketa.

Za pravljenje optimalne forme noža, Riley je na ovom projektu radio dve godine i u tom procesu nastalo je na stotine verzija dršaka čija forma je od ključnog značaja da se grč u šaci ne bi pojavljivao. Ovo je rezultat!

Od ovog skalpela vas neće boleti zglobovi čak ni nakon višečasovnog maketiranja.

Riley je svoj proizvod, nazvan ErgoKiwi, opisao kao savršeno „produženje ruke“ , piše Dezeen.

Arhitekta je do ideje došao još za vreme studija na arhitektonskom fakultetu u Bostonu, gde je uvideo da standardni nožići obično imaju prilično tvrde cilindrične drške, koje nakon nekog perioda uzokuju pojavu bolove u zglobovima. Tada je primetio da njegovi vršnjaci na ručke postavljaju omekšanja u vidu traka.

„U mom studiju zahtevala se izrada velikog broja studijskih modela, koji su morali da budu izvedeni ručno. Nakon što sam provodio stotine sati u korišćenju olovnih noževa i dobijanju nesnosnih grčeva u rukama, počeo da sam razmišljam kako bi mogao da poboljšam proces rada.“, rekao je Riley.

Prvobitno, Riley je dizajn oblikovao u peni, da bi zatim kroz 3D modelovanje isprobavao varijante u drvetu. Krajnji proizvod je simetričan, kako bi odgovarao i desnorukim i levorukim osobama.

Plastični i drveni

Finalni proizvod promovisan je i pušten u prodaju preko Kickstarter kampanje 2016. godine, u dva materijala: sa drškom od bele plastike i od drveta.

Osim što je ugodan za rukovanje i savršeno leži u šaci, dizajn ErgoKiwi noža ima za cilj i povećanje sigurnosti prilikom izrade makete i smanjenju mogućnost za povredom na sečivo.

Magnet postavljen u samoj dršci drži nož „na putu“ ne dajući mu da skrene sa linije rezanja.

Foto: ErgoKiwi

Kad ste već ovde…