Arhitektura

Alat za arhitekte koji misli na njihovo zdravlje

Nožić koji se može koristiti pri izradi maketa osmišljen je tako da čuva zglobove na rukama.

Arhitekta Sean Riley je rešio jedan problem koji se često dešava kod maketara – a to su grčevi u šaci. Naime, on osmislio nož zaobljenje forme koji bi njegove kolege trebalo da zaštiti od neprijatnih grčeva u šaci i ostatku ruke, kao i pojave bolova u zglobovima pri izradi maketa.

Za pravljenje optimalne forme noža, Riley je na ovom projektu radio dve godine i u tom procesu nastalo je na stotine verzija dršaka čija forma je od ključnog značaja da se grč u šaci ne bi pojavljivao. Ovo je rezultat!

Od ovog skalpela vas neće boleti zglobovi čak ni nakon višečasovnog maketiranja.

Riley je svoj proizvod, nazvan ErgoKiwi, opisao kao savršeno „produženje ruke“ , piše Dezeen.

Arhitekta je do ideje došao još za vreme studija na arhitektonskom fakultetu u Bostonu, gde je uvideo da standardni nožići obično imaju prilično tvrde cilindrične drške, koje nakon nekog perioda uzokuju pojavu bolove u zglobovima. Tada je primetio da njegovi vršnjaci na ručke postavljaju omekšanja u vidu traka.

„U mom studiju zahtevala se izrada velikog broja studijskih modela, koji su morali da budu izvedeni ručno. Nakon što sam provodio stotine sati u korišćenju olovnih noževa i dobijanju nesnosnih grčeva u rukama, počeo da sam razmišljam kako bi mogao da poboljšam proces rada.“, rekao je Riley.

Prvobitno, Riley je dizajn oblikovao u peni, da bi zatim kroz 3D modelovanje isprobavao varijante u drvetu. Krajnji proizvod je simetričan, kako bi odgovarao i desnorukim i levorukim osobama.

Plastični i drveni

Finalni proizvod promovisan je i pušten u prodaju preko Kickstarter kampanje 2016. godine, u dva materijala: sa drškom od bele plastike i od drveta.

Osim što je ugodan za rukovanje i savršeno leži u šaci, dizajn ErgoKiwi noža ima za cilj i povećanje sigurnosti prilikom izrade makete i smanjenju mogućnost za povredom na sečivo.

Magnet postavljen u samoj dršci drži nož „na putu“ ne dajući mu da skrene sa linije rezanja.

Foto: ErgoKiwi

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *