Izdvojeno, Regionalni projekti

Savremena kuća od slame u Zagorju

Arhitektonski studio Proarh obnovio je kuću koja odaje počast tradiciji ove hrvatske regije korišćenjem lokalnog materijala.

Stara seoska kuća u Zagorju renovirana je kombinovanjem modernih arhitektonskih elemenata i originalnih karakteristika planinske kolibe, karakteristične za tradicionalnu arhitekturu ove oblasti. Tokom obnove korišćen je lokalni materijal, slama, kao i usluge majstora iz okolnih mesta koji su kuću obnovili po pravilima starih zanata.

Vikendica u Hrvatskoj

Vikendica koja se prostire na tri etaže (podrum, prizemlje i sprat) na južnom delu izvedena je u staklu, kroz koje se iz unutrašnjosti pruža prelep pogled na okolnu prirodu. Preko staklenih vrata izlazi se na prostranu terasu, koja se nadviija nad padinom.

Vikendica u Hrvatskoj 02

Vikendica u Hrvatskoj 08

Specifičnost objekta je korišćenje slame kako na krovu, tako i na zidovima. Slama je zapravo arhaičan i pomalo zaboravljen građevinski materijal ovog kraja, koji je u prošlosti za iste namene veoma korišćen, piše Designboom.

Vikendica u Hrvatskoj 03

Vikendica u Hrvatskoj 05

Brodski pod koji je korišćen u unutrašnjosti nastavlja se i na terasi objekta, i tako na još jedan način spaja unutrašnjost i spoljašnjost, odnosno otvara kuću ka okolnoj prirodi.

Vikendica u Hrvatskoj 04

Vikendica u Hrvatskoj 06

Vikendica u Hrvatskoj 07

Vikendica u Hrvatskoj 09

Pogledajte i kako izgleda kuća od slame koju ne možete oduvati:

Kuća od slame koju ne možete oduvati

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *