Građevinarstvo, Izdvojeno

Nulti račun za struju za kuću sa solarnim krovom

Ova dvospratna kuća u Brisbejnu je energetski nezavistan objekat koji višak energije vraća u električnu mrežu.

Energetska efikasnost bila je prva stvar koja je arhitekti Jamesu Russelu bila na pameti kada je projektovao ovu kuću. Zbog toga sve podređeno maksimalnoj štednji energije, što je rezultovalo ne samo bažljivo odabranim materijalima za gradnju već i orijentaciji kuće, sistemima ventilacije i klimatizacije.

mali-racun-za-struju-kuca-02

Kuća je podignuta korišćenjem lokalnih materijala – a to je glina. Ovaj materijal je dobar sa stanovištva energetske efikasnosti. Zidovi su urađeni od opeke dok su konstruktivni delovi od betona, piše ArchDaily.

mali-racun-za-struju-kuca-03

Ceo krov je zapravo jedan veliki sistem povezanih fotonaponskih panela od 10KW koji potpuno zadovoljava energetske potrebe ukućana. Ne samo da struje ima dovoljno za sve potrebe, već se stvara i višak. Stoga ova kuća zarađuje vraćajući u energetsku mrežu neiskorišćenu energiju koja se prodaje po unapred utvrđenoj tarifi.

mali-racun-za-struju-kuca-04

Kuća se proteže od istoka ka zapadu. Veliki prozori od poda do plafona na istočnoj fasadi ostavljaju dovoljno mesta za prodor sunčevnih zraka dok je kuća sa severa zatvorena. Zahvaljujući prirodnom stujanju vazduha štedi se i na klimatizaciji.

mali-racun-za-struju-kuca-05

Kuća je podeljena na dva nivoa. Na donjem spratu su dnevna soba, kuhinja, trpezarija i tri spavaće sobe dok su na spratu gostine sobe.

mali-racun-za-struju-kuca-06

Kuća je opremljena i rezervoarom za kišnicu kapaciteta 20 hiljada litara tako da se sakupljena voda koristi kao tehnička.

mali-racun-za-struju-kuca-07 mali-racun-za-struju-kuca-08 mali-racun-za-struju-kuca-09 mali-racun-za-struju-kuca-10 mali-racun-za-struju-kuca-11 mali-racun-za-struju-kuca-12 mali-racun-za-struju-kuca-13

Foto: Toby Scott

Pogledajte i kuću koja ima dovoljno struje i za komšiju.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *