Izvođenje, Materijali

Kuća od slame koju ne možete oduvati

Bale slame ne moraju se posmatrati kao sekundarni poljoprivredni proizvod, već kao prirodni, građevinski visoko izolacioni materijal.

Afričke prerije u svojoj istoriji beleže izgradnju kuća od bala slame još u vreme paleolita. U ostalim krajevima sveta ovaj građevinski materijal postaje popularniji krajem 1800-tih, a neke od kuća iz tog perioda i dalje postoje.

A šta je sa slamom radi danas?

slama-urolana

Bale slame su stabljike raznih žitarica, bez zrna, presovane uglavnom u kvadratne oblike određenih dimenzija. Kao građevinski materijal najpoželjnije je koristiti bale od slame pirinča. One poseduju visoku koncentraciju silicijum dioksida, što je pogodno za zaštitu kuće od vlage.

kuca od slame

Izgradnja kuća oda bala slame može biti znatno jeftinija od konvencionalnog načina gradnje. Mnogim ljudima kod nas, ali i širom sveta, lokalno su dostupne i jeftine. Tim uslovljeno, primena ovog sistema može finansijski varirati zavisno od cene transporta i doba godine. Tokom transporta, ali i samog procesa gradnje mora se paziti da bale slame ostanu suve.

kuca od slame

Postoje dva osnovna načina, zapravo metode gradnje balama slame. Prva način, poznat kao Nebraska metod, podrazumeva da su bale ujedno i konstrukcijski okvir i one nose celu težinu. One se slažu jedna na drugu, pričvršćujući se trakama jedna za drugu i za temelje. Ova metoda podrazumeva veoma malo prethodnog graditeljskog iskustva i najbrži je metod. Važno je da površina prozora i vrata ne sme biti veća od 50% površine zida u koji se ugrađuje.

kuca od slame

Drugi metod podrazumeva primenu laganih konstrukcijskih okvira od drveta, koji se zatim ispune balama slame. Ovaj metod omogućava da se što pre postavi krov, i tako se pruži zaštita od vremenskih nepogoda tokom gradnje. Ovaj način zahteva veće tehničke veštine graditelja, kako bi se održala stabilnost strukture tokom procesa izgradnje.

kuca od slame

Jeftinija kuća, eko arhitektura, jednostavna gradnja. Zašto da ne?

kuca od slame

kuca od slame

Pogledajte i kako izgleda hotel koji je napravljen od balirane slame.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *