Izvođenje

Ovo je najbrže napravljen put svih vremena

Deonica od 4,9 kilometara u Australiji izgrađena je za samo dva dana.

U regionu Mura, nedaleko od Perta, urađena je kompletna sanacija puta koja je koštala svega 443.000 dolara. Ono što je izazvalo pažnju javnosti jeste snimak iz drona (koji je do sada pogledan 14 miliona puta) na kojem se vidi kako je tekla njegova rapidna izgradnja. Za samo dva dana urađeno je skoro pet kilometara puta!

Have you ever seen how a road is bituminised? Finishing touches were recently accomplished on the $443,000 upgrade to Airstrip Road. Funded through Roads to Recovery Funding Program. A great job by our road works crew and Trevor Longman with the Shires drone for the footage.A total of 4.9kms were completed over a two day period.

Posted by Shire of Moora on Tuesday, December 13, 2016

Kamioni koji se kreću u rikverc prosipaju šljunak preko tankog sloja tečnog asfalta.

 

Ovaj neobičan način izgradnje puta zove se chip-seal koji je patentiran još tridesetih godina prošlog veka. On podrazumeva da se prvo na podlogu nanese tanak sloj tečnog asfalta a da se potom preko njega nanese šljunak sitne granulacije koji se prosipa kamionima koji kreću u rikverc.

Ovakav način izgradnje je veoma brz međutim ovakvi putevi ne traju dugo i nisu pogodni gde ima puno padavina i leda. Australija je, dakle idealna lokacija za izgradnju chip-seal puta.

Srodni linkovi na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *