Održiva cigla teška je oko 17 kilograma Foto: Stewart Trurkington za Thames Water
Materijali

Englezi koriste otpad iz kanalizacije za izgradnju novih domova

Inženjeri zaposleni u Javnom komunalnom preduzeću u Velikoj Britaniji našli su inovativni način da iskoriste otpadnu vodu iz kanalizacije. Rezultat njihovog truda je potpuno novi građevinski materijal. 

Svakog dana, četiri miliona stanovnika Londona stvara otpad koji završi u kanalizacionoj mreži u Brektonu. Isto tako svakog dana, ova ogromna količina otpadnih voda se isušuje, a potom se preostale čvrste materije spaljuju – te čitav ovaj proces generiše električnu energiju. To se postiže tako što se paljenjem otpada oslobađaj toplotu za proizvodnju električne energije koja se dalje koristi na gradilištima. Jedina stvar koja je do sada ostajala neiskorišćena tokom ovog procesa bio je pepeo, ali su inženjeri iz preduzeća Thames Water sada pronašli način kako i iz njega da izvuku maksimum!

Održive cigle od saniranog kanalizacionog otpada tež oko 17 kilograma i od njih će se ubuduće graditi objekti.

Naime, oni su došli do zaključka da ovaj pepeo u kombinaciji s ugljen-dioksidom, vodom, peskom i malom količinom cementa formira sintetički agregat za proizvodnju potpuno novog građevinskog materijala. U pitanju su jedinstvene održive cigle od saniranog kanalizacionog otpada koje teže oko 17 kilograma i koje će se ubuduće koristiti u izgradnji nekretnina.

Zahvaljujući ovom izumu, preduzeće Thames Water je s vlastima formiralo dogovor po kojem će godišnje proizvoditi oko 18.000 tona ovog agregata, što je dovoljno za oko 2,3 miliona cigala koje će se koristiti na gradilištima širom Londona i okoline. Sve to znači jednu veliku pobedu za zelenu gradnju u ovom delu Velike Britanije.

Struja i građevinski materijal od otpada

Ukoliko vam nije jasno zašto se ovaj inženjerski poduhvat smatra ogromnim korakom napred kada je u pitanju zaštita životne okoline – objašnjenje sledi. Upotreba pepela za proizvodnju sintetičkih agregata sprečava emisiju oko 800 tona ugljen-dioksida i zameniće 18.000 tona prirodnih resursa koji se godišnje iskopavaju iz zemlje. Pored toga, sintetički agregat je koristan i zbog toga što jer se na ovaj način hvata veća količina ugljen-dioksida od one koja se generiše u proizvodnom procesu.

– Na ovaj način, tone otpada iz procesa obrade otpadnih voda pretvaramo u koristan proizvod koji se može koristiti u građevinarstvu na različite načine. Zvuči neverovatno, ali otpad iz vašeg toaleta koji završi u kanalizaciji, nakon ovakve obrade će moći da osvetli to isto kupatilo, a pritom i da pomogne izgradnju novih kuća – poručili su iz Thames Water dodavši da u ovom preduzeću konstantno traže nove održive načine da tretiraju otpad i time izbegnu odlaganje na deponije – što je fantastična stvar, kako za njihove korisnike koji plaćaju mesečne račune, tako i za prirodnu okolinu u ovom regionu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *