Fug masu je teško promeniti, zboog toga je bitno pravilo uraditi. Foto: Gradnja.rs
Materijali, Uradi sam

Kako se pravilno fuguju pločice (foto + video)

Saznajte kako odabrati pravu nijansu fuge, kako se priprema i nanosi masa za fugovanje, a skrenućemo pažnju i na probleme na koje možete naleteti u radu i otkrivamo koliko košta materijal. 

Nakon postavke keramike, bilo da je reč o podnoj ili zidnoj keramici, potrebno je izvesti fugovanje pločica. Fugovanje je zapravo proces popunjavanja razmaka između ivica keramičkih pločica koje je uglavnom debljine od 1 do 3 mm.

Da bi fuge bile što postojanije potrebno je da se one pravilno nanesu kao i da se koristi kvalitetna fug masa od proverenog proizvođača.

Srodni članci na Gradnja.rs:

Neutralne nijanse fug mase se najčešće biraju za fugovanje. Foto: Gradnja.rs

Kako odabrati pravu nijansu fug mase

Za početak, bitno je dobro odabrati odgovarajući ton fug mase jer naknadna fugovanja nisu moguća. Moguće je izvaditi staru fug masu ali to je veoma težak posao.

Ovo su neki od saveta koje vam mogu pomoći prilikom odabira prave nijanse fug mase:

  • Birajte neutralne nijanse – Iako u ton karti ima dosta fug masa u bojama (žuta, zelena i slično, savetujemo da se držite neutralnih nijansi fug mase poput svetlo sive, tamno sive čak i kad postavljate keramiku u boji.
  • Svetlo siva za beli mermer – Za mermernu belu keramiku najbolje je koristiti svetlo sivu fugu nijanse koja se pojavljuje na žili pločice. Čisto bela fug masa je teška za održavanje. Takođe se i za drvenu keramiku pre preporučuje sivkasti ton umesto braon boje.
  • Akcentovanje – Ako pak na beloj keramici želite da akcentujete fuge i način slaganja keramike, kao što je slučaj u našem primeru, koristite tamno sivu fug masu.
Fug masa se gletericom sa gumenom podlogom utiskuje između keramike. Foto: Gradnja.rs

Fug mase na našem tržištu

Na domaćem tržištu najčešće se koriste fug mase Mapei i Ceresit iako postoje još dosta proizvođača kao što su Sika, Isomat, Weber. Obratite pažnju da fug masa bude otporna na pojavu buđi.

Priprema keramike za fugovanje

Pločice se moraju očistiti što znači da treba ukloniti distancere, krstiće ili kliniće koji su postavljani prilikom lepljenja keramike. Zatim se višak lepka uklanja skalpelom ili špahtlom, a površinu treba očistiti sunđerom.

Priprema fug mase

Fug masa je praškasta masa koju je potrebno umešati vodom i ručno promešati. Po savetu iskusnih majstora, masa treba da je gustine pavlake. Ako je gušća biće je teško utisnuti u fuge, a ako je pak masa ređa, ona će curiti i neće biti dobra za nanošenje.

Nemojte zamešati celu masu za fugovanje kako se ona ne bi osušila. Najbolje je zamešati manji deo, na primer oko 1/4 kese od 2 kg. Ovo će vam biti dovoljno za oko 1-2 kvadrata keramike manjih dimenzija ili za oko 4 kvadrata keramike većih dimenzija. Ako je keramika većih dimenzija potrošnja fug mase će biti manja jer ima manje fuga.

Nanošenje fug mase

Fug masa se nanosi gumenim fugačem, to jest gletericom sa gumenom podlogom. Nanošenjem mase se radi pod uglom od 45 stepeni. Bitno je da se sve rupe dobro popune a višak fuge skine fugačem.

Kada se nanese oko 1 do 2 m2 fug mase, sačekajte 5 do 10 minuta da se fug masa stegne te sunđerom operite zid da biste skinuli višak fug mase. Ako ovo ne uradite, biće teško da se nakon sušenja površina očisti.

Sada umutite novu količinu fug mase i ponovite postupak na drugom delu površine od oko 1-2 m2.

Nakon par minuta sunđerom obrišite zid. Foto: Gradnja.rs

Zamena fuga

Zamena fuga je vrlo težak posao, jer se mogu oštetiti ivice pločice. Zbog toga je bitno da se dobro urade prvi put i da se dobro odabere nijansa.

Fuge je moguće i ofarbati, a kako se to tačno radi objasnićemo u narednom tekstu.

Kada fuge pucaju i ispadaju

Fuge će pucati i ispadati ako nisu dovoljno dobro utisnute ili nije utisnuta dovoljna količina fug mase. Takođe, fuga će pucati na uglovima ako se keramika lepi na gipsanu podlogu zato što gips „radi“ to jest ima minimalna ugibanja. Pošto je fug masa i pločice krute, ovde zna doći do pucanja. Zbog toga je dobro ove spojeve gibljivih i krutih materijala naknadno silikonisati.

Cena i potrošnja fug mase

Cena rada za fugovanje se uvek uračunava u ukupnu cenu postavke pločica, ali ako želite da sami probate da fugujete biće vam potreban materijal i odgovarajući alat.

Pakovanje od 2 kg fug mase košta od 3 od 6 evra u zavisnosti od proizvođača. Ovo pakovanje je dovoljno za fugovanje oko 5 m2 keramike dimenzija oko 10×20 cm ili 1-2 m2 mozaik keramike. Ako se fuguju pločice velikih formata (60x60cm ili većih), ovo pakovanje je dovoljno i za 15 metara kvadratnih.

Pogledajte ceo video-postupak:

Foto i video: Gradnja.rs

Odabrali smo za vas:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *