Građevinarstvo, Izdvojeno, Video

Najlakši način za postavljanje keramičkih pločica

Lepljenjem keramičkih pločica nivelatorima postižu se idealno ravne površine i identična širina fuga, bez obzira na površinu na koju se pločice stavljaju. 

Kako je u svetu trend prozivodnja sve većih formata pločica, koje su samim tim i teže, deblje a često i neravne, potrebno je bilo smisliti novi sistem za postavljanje keramike. Rešenje leži u nivelatorima! Ovim sistemom mogu se lepiti keramičke, granitne ili mermerne, zidne i podne pločice, a pored idelno ravnih površina i jednakih fugni, značajno se štedi na vremenu. Pogledajte kako se to radi!

Pogledajte kako zalepiti pločice nivelatorima:

Sistem se sastoji od spona, kajlica i klješta za njihovo izravnjavanje. Spona se stavi ispod zalepljene pločice, s njene druge strane stavi se sledeća pločica, a onda se ubaci plava kajlica koja se zategne specijalno dizajniranim klještima s graničnikom koji obezbeđuje da sve kajlice budu isto zategnute, a površina besprekorno ravna.

Spone se odlome ili gumenim čekićem ili tako što ih šutnete. Mi nismo odoleli da ih šutnemo što možete videti u video snimku iznad…

 

Kada se lepak stegne, nakon 10-12 časova, spone jednostavno odlomite gumenim čekićem ili šutnite cipelom. (pokazano u videu, više puta).

postavljanje-plocica

Koliko to košta

Kajlice se mogu koristiti više puta, a spone su potrošni material. Pakovanje od 100 kajlica košta oko 7 evra, 100 spona oko 6 evra, dok klješta koštaju 19 evra. Nivelatori će povećati cenu postavljanja za oko 1,5 evra po kvadratu, ali će uštedeti i do 20% vremena!

Nivelatori sada već prodaju mnogi proizvođači kao što su Knauf ili System Leveling tako da vam toplo preporučujemo da ih probate.

Lepljenje pločica nivelatorima je idealno za početnike, pošto im omogućava ravno lepljenje pločica sa identičnim debljinama fuga, iako nisu posebno vešti u ovom poslu.

Pogledajte još sličnih tekstova u našoj rubrici Uradi sam.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

9 komentara

 1. slobodan

  dali mogu I zidne plocice da se postavljaju sa nivelatorom

  1. Igor Conic

   Da, moze. Sve je isto potpuno.

 2. ars

  gde se može kupiti i koja je cena

 3. Sonja Brstina

  @ars: Cena i mesta u kojima se može nabaviti su navedena u tekstu

 4. Vlado

  Amaterizam.
  Prvo zato sto ispod plocice koju nivelator podigne ostaje prazan prostor, bez lepka, a zatim i fugne… Granit većih formata bez konusnih ivica raditi sa fugnom od 2mm je cista glupost.

 5. Muki

  U potpunosti se slažem s Vladom, jer kod podizanja pločice se stvara praznina sto kasnije dovodi do pucanja pločice prilikom pritiska na tom mestu.

  1. Zlatna ruka

   I za to postoji rešenje, ako teren nije ravan najbolje bi bilo da se izravna nivelacijom, ili jednostavno raditi na dupli češalj, lepak I na pod I na pločicu, slobodno redji, Ako neki ćošak padne do 3-5mm to ne praví nikakav problem, jer kad zategneš kajlu I izravnaš pločicu, lepak se razvuče i nemá nikakvih pucanja pločice, a ako je razlika veća od 3-4 mm, jednostavno dignete pločicu I dodate još malo lepka . . Radim dugo Kao keramičar, i opušteno tvrdim dá je „leveling“ sistem jedna od najboljih metóda za kvalitetnu ugradnju keramike.

 6. Peca Jagodina

  Možda je dobar sistem . Ali ima loše strane.
  Ako površine nisu ravne , potrebno jr vreme ds se izravnaju , a to već poništava onu potenciranu uštedu vremena .
  Drugo , nivelatori koštaju oko 1 do 2 e / m kvadratnom.
  Bavim se gradjevinom 35 god a keramikom zadnjih 20.
  Zaključak je da su nivelatori dobar izbor za neiskusne ..

  1. milan

   nivelatori su prvenstveno za zatezanje poravnate keramike,da nebi doslo do potonuca keramike prilikom susenja ljepila,oni ne sluze da izravnaju krive podloge,cjena nivelatora jeste odredjen iznos po kvadratu ali i trziste postaje zahtjevnije po pitanju kvaliteta a to kosta

Оставите одговор

Obavezna polja *