EVu – jedan od dva sistema projektovana u obliku kule; Vizuelizacija: Business Wire by Energy Vault Holdings, Inc.
Građevinarstvo

Arhitektonične baterije: Ove super visoke kule koriste silu gravitacije za skladištenje energije

Tegovi se pomeraju prema gore tokom perioda niskih energetskih potreba i spuštaju se kada postoji veća potražnja za električnom energijom.

Međunarodna arhitektonska firma Skidmore, Owings & Merrill (SOM) udružila je snage sa švajcarskom kompanijom Energy Vault, kako bi zajednički dizajnirali četiri održiva sistema za skladištenje energije.

Arhitekte i energetski eksperti radili su na potencijalnim rešenjima za gravitacione sisteme skladištenja energije. Dva dizajna uključuju integraciju u visoke zgrade, dok se druga dva prostiru po okolnom pejzažu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

EVy je sistem za skladištenje energije dizajniran sa ciljem da smanji uticaj na životnu sredinu; Vizuelizacija: Business Wire by Energy Vault Holdings, Inc.

Kula kao baterija

Nazvani EVu, EVc, EVy i EV0, svaki od ova četiri plana koristi gravitacione sisteme skladištenja energije (GESS), koji koriste silu gravitacije za proizvodnju električne energije podizanjem i spuštanjem težine.

Dizajn EVu koji je u formi kule i EVy, integrisan u prirodni pejzaž, koriste tegove, dok druga dva dizajna, cilindrična kula EVc, kao i EV0 koriste hidroenergiju.

„Kada su integrisani u visoke zgrade, ovi sistemi mogu maksimizovati održivost, ubrzati nadoknadu ugljeničnog otiska izgradnje zgrada i smanjiti nivoe troškova potrošnje energije“, navode arhitekte.

Takođe, sistemi mogu obezbediti održivo skladištenje energije u prirodnim pejzažima, a sa minimalnim uticajem na životnu sredinu, istakli su iz studija.

EVc – cilindrični toranj koji koristi hidroenergiju za proizvodnju električne energije;  Vizuelizacija: Business Wire by Energy Vault Holdings, Inc.

Tegovi se pomeraju prema gore tokom perioda niskih energetskih potreba i spušta se kada postoji veća potražnja za električnom energijom.

Naslovni render ovog teksta prikazuje EVu kao visoku, vitku strukturu koja se uzdiže iznad urbanih pejzaža. Njena unutrašnja tehnologija koristi tegove koji se pomeraju prema gore tokom perioda niskih energetskih potreba i spušta se kada postoji veća potražnja za električnom energijom u okolnoj elektroenergetskoj mreži, kako bi se proizvela energija.

Sistem je dizajniran da generiše električnu energiju kako za samu zgradu, tako i za obližnje potrošače. Prema rečima članova tima, ovaj sistem će i ubrzati nadoknadu ugljeničnog otiska ili nadoknaditi emisije koje su proizvedene tokom izgradnje, brže nego što je to prosečno kod drugih građevinskih projekata.

„EVu je dizajn superstrukture kule i omogućava integraciju GESS-a u visoke zgrade kroz upotrebu prstenastih struktura visine preko 300 metara, pa čak i do 1.000 metara. Ovaj inovativni dizajn će, prvi put u istoriji građevinske industrije, omogućiti nadoknadu ugljeničnog otiska u ubrzanim vremenskim okvirima od 3 do 4 godine“, navode iz  SOM-a.

Sistem EV0 skladišti vodu u mahunama koje se nalaze na niskoj i visokoj nadmorskoj visini; Vizuelizacija: Business Wire by Energy Vault Holdings, Inc.

Kod EVy i EV0 voda i težine skladište se na višem nivou, dok energija ne zatreba, a onda po potrebi oba potonu nizbrdo kada je potrebno da generišu energiju.

Kao alternativa, cilindrični EVc sistem koristi „modularni vodeni sistem“ kao izvor energije i prema rečima njegovih kreatora, prvi je koji to čini.

„EVc po prvi put omogućava implementaciju velikih hidroenergetskih sistema za skladištenje energije integrisanih u visoke građevinske strukture, korišćenjem modularnog vodenog sistema,“ navode arhitekte, te dodaju da cilindrični dizajn optimizuje kulu u zaštiti od vetra i seizmičkih događaja.

EVy i EV0 su raspoređeni po pejzažu, gde je jedan od sistema na nižem nivou, a drugi na višem. Ovde se voda i težine skladište na višem nivou, dok energija ne zatreba, a onda po potrebi oba potonu nizbrdo kada je potrebno da generišu energiju za električnu energiju.

Arhitektura obnovljive energije kao rešenje

„EV0 omogućava sve tehničke i ekonomske beneficije tradicionalnih hidroenergetskih skladišta, dok istovremeno eliminiše negativne posledice povezane sa proizvodnjom betona i poremećajima postojećih ekosistema divljih životinja,“ rekao je partner u SOM-u Adam Semel i dodao:

„Ova saradnja sa Energy Vaultom predstavlja obavezu koja ima za cilj ne samo da ubrza svetsku tranziciju dalje od fosilnih goriva, već i da zajedno istraži, kako arhitektura obnovljive energije može poboljšati naše zajedničke prirodne pejzaže i urbana okruženja.“

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *