Foto: Triptyque Architecture
Građevinarstvo

Sto godina stara kapela dobila garažu na novim temeljima visokim 30 metara

Uz tesnu saradnju arhitekata, projektanata i izvođača, ispod kapele je izgrađeno osam podrumskih nivoa, od kojih je pet dodeljeno automobilima.

Jeste li ikada zamislili kapelu od 1.200 tona, staru čitav jedan vek, kako „lebdi“ na 31 metar iznad tla? Zvuči kao nadrealna filmska scena kakvu bi, na primer, osmislio Emir Kusturica.

Ali ovakav prizor svojevremeno se u stvarnosti mogao videti u Rua Itapeva, ulici jedan blok udaljenoj od čuvene Avenije Paulista u Sao Paulu, jednoj od najvećih metropola na svetu.

Objekat čija je izgradnja privukla našu pažnju danas je deo kompleksa Cidade Matarazzo koji uključuje komercijalni toranj, hotel i tržni centar na površini od 27 hiljada kvadratnih metara.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Presek kroz novu strukturu; Foto: YouTube screenshot

Garantovan integritet objekata na lokaciji

Projekat je predvideo obnovu kompleksa stare bolnice Matarazzo, pretvarajući je u hotel, zgradu mešovite namene, maloprodaju i kulu od 22 sprata koju potpisuje francuski arhitekta Žan Nuvel.

Ova velika privatna investicija na revitalizaciji istorijskog nasleđa u Brazilu trebalo bi garantuje integritet zgrada koje će biti očuvane na tom mestu, a to su, pored crkve, još i objekti koledža, bolnice i porodilišta.

Kula Žana Nuvela u Ciudad Matarazzo; Vizuelizacija: www.jeannouvel.com

Crkva Svete Lucije je 2018. godine postavljena na 31 metar visoke temelje kako bi se iskoristila druga podzemna upotreba.

Sa svojih 1.200 tona, kapela koja nosi ime Svete Lucije tako je 2018. godine bila postavljena na 31 metar visoke temelje kako bi se iskoristila druga podzemna upotreba.

Crkvu je 1922. godine sagradio italijanski arhitekta Đovani Batista Bjanki, a projekat njene obnove potpisuje Triptyque Architecture, firma sa sedištima u Sao Paulu i Parizu.

Foto: Triptyque Architecture,
Foto: Triptyque Architecture,
Foto: Triptyque Architecture,
Foto: Triptyque Architecture,

Osiguranje monitoringa za posebne temelje

Tokom izgradnje 2018. godine, projektantska firma LPC Latina pratila je horizontalna i vertikalna pomeranja uz ugradnju osetljivih mernih instrumenata.

„Kao i kod izrade projekta i izvođenja radova važno je i osiguranje monitoringa u urbanim sredinama i za posebne temelje, predviđanje ponašanja i karakteristika terena kada je izložen opterećenjima, pomeranjima i drugim dejstvima koja mogu nastati od prirodnih pojava ili biti uzrokovana samim radovima“, objasnio je Erton Grigoleto, partner u LPC Latina.

Foto: Triptyque Architecture
Foto: Triptyque Architecture
Foto: Triptyque Architecture
Foto: Triptyque Architecture

Ispod kapele je izgrađeno osam podrumskih nivoa, od kojih je pet dodeljeno parkingu.

Na kraju, uz tesnu saradnju arhitekata, projektanata i izvođača, kompanije MPD Construtora, ispod kapele je izgrađeno osam podrumskih nivoa, od kojih je pet dodeljeno parkingu.

U preostalim podzemnim delovima se nalaze prostori za podršku hotelu i prostor nazvan „centar za kreativnost“, namenjen konferencijama, raznovrsnim događajima itd.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *