Građevinarstvo

Kinezi kreću s masovnim štampanjem kuća

Kineska građevinska kompanija objavila je vest kako je u manje od 24 sata uspešno odštampala delove za izgradnju 10 kuća uz pomoć jednog 3D štampača.

Za razliku od dosadašnjih ideja o štampanju cele kuće, kompanija WinSun Decoration Design Engineering Co. odlučila je ištampa osnovne delove kuće i da ih montira na lokaciji gradnje. Iako ove betonske kuće ne predstavljaju 3-D otisak u svom pravom obliku, inovativno korišćenje nove tehnologije i cena kuće od 4.800 američkih dolara dovoljno su impresivni pa se veruje da će daljim razvojem usavršiti „izgradnju“ cele kuće uz ovako niske cene, piše portal CroEnergo.

kuca-3d-stampa

Ogromni 3D printer korišćen je za ispis svih delova konstrukcije uz pomoć betona napravljenog od recikliranog građevinskog otpada, industrijskog otpada i staklenih vlakana. Iz WinSuna javljaju kako uskoro nameravaju da otvore 100 fabrika za reciklažu građevinskog materijala širom Kine kako bi osigurali sirovinu za 3D izgradnju kuća. Firma procenjuje kako bi se daljim razvojem projekta, cena izgradnje ovakve kuće mogla prepoloviti te tako osigurati pristupačan dom za najsiromašnije stanovnike ove zemlje.

kuca-3d-stampa-2

Pogledajte kako se može odštampati cela kuća za 24 sata.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *