Građevinarstvo

Amazon menja pravila igre na tržištu pametnih kuća

Kompanija Amazon krajem septembra najavila je svoju novu investiciju i to u Plant Prefab – startap firmu koja gradi montažne kuće po narudžbini.

Početak jeseni je bio veoma uzbudljiv period za giganta iz Sijetla imajući u vidu da je proglašena za tek drugu firmu u istoriji čija vrednost prelazi jednan trilion (1.000 milijardi) dolara. A onda je krajem septembra Amazon  lansirao i nekoliko pametnih Alexa kućnih uređaja, kako bi se što podobnije ustalio na tržištu pametnih kuća koje se procenjuje da će do 2022. godine porasti na 53 milijarde dolara.

Nova investicija u Plant Prefab dolazi baš iz Alexa fonda, koji predstavlja Amazonovu ofšor kompaniju koja godišnje inkasira oko 100 miliona dolara, a taj novac se dalje koristi za razvijanje različitih proizvoda i tehnologija, piše Architectural Digest.

„Oduševljeni smo što možemo da podržimo Plant Prefab, imajući u vidu da oni prave održive, povezane kuće koje su dostupnije i kupcima i onima koji bi ih razvijali.“, rekao je Paul Bernard, direktor fonda Alexa.

Planet Prefab kuće prave se duplo brže od konkurencije čime se smanjuju troškova od 10 do 25 posto

Imajući u vidu broj investicija Amazona u pametne kućne uređaje, logično je da je postojala težnja za traženjem prostora u koji bi se smestile sve te napravice.

Firma Plant Prefab, čije je sedište u Južnoj Kaliforniji, ističe da se njihove kuće funkcionišu održivije od drugih prefabrikovanih kuća. Njihova tajna je, kako navode, u specifičnoj tehnologiji koja obezbeđuje 50% smanjena vremena proizvodnje, ali i smanjenje ukupnih troškova od 10 do 25 posto, u zavisnosti od grada u kom se nalazi kuća.

„Trudimo se da proces izgradnje kuće bude brži, lakši i jeftiniji u većini gradova. Deo ovog napora da naše kuće zadovolje potrebe klijenata, svakako podrazumeva i primenu pametne kućne tehnologije. Amazon je svakako lider u ovom domenu i nadamo se i očekujemo da ćemo naučiti dosta od njih.“ – rekao je Steve Glenn, osnivač Plant Prefaba.

Imajući u vidu broj investicija Amazona u pametne kućne uređaje, logično je da je postojala težnja za traženjem prostora u koji bi se smestile sve te napravice. Sada ga zaista i ima i to u formi prave kuće.

Foto: Plant Prefab

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *