Casa A jsa drvenom fasadom LunaWood je dobitnik nagrade Zgrada godine ArchDaily za 2020 u kategoriji Najbolji primenjen proizvod. Foto: Ivo Tavares Studio
Materijali

Termotretirano drvo za fasadu: Evo kako se postavlja, održava i koliko košta

Drvo na fasadu! Zašto? Zato što je to ekološko, lepo i trajno rešenje. Saznali smo kakve su karakteristike i koji je idealan način za montažu na našem podneblju.

Drvene obloge koje se postavljaju na fasadu nisu klasične daske. Da bi bile otporne na atmosferske uticaje i insekte, treba da budu termotretirane. One se obrađuju toplotom i parom te na ovaj način one dobijaju dimenzijalnu stabilnost što znači da se neće skupljati ili širiti sa temperaturnim promenama usled atmosferskih uticaja.

U kompaniji JAF koja je distributer drveta za fasade Lunawood saznali smo je da ovo drvo izdržljivo a pritom i održivo. To znači da je drvo iz obnovljivih izvora, a najčešće se koristi bor i smrča iz nordijskih šuma.

Lunawood je termotretirano drvo bez dodataka hemikalija, ne ispušta nikakve zagađivače u vazduh u prostoriji i ne stvara smolu.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Termotretirano drvo Lunawood za fasadu. Foto: Gradnja.rs

Drvo je termotretirano kroz celu debljinu pa je smanjena mogućnost krivljenja ili da ih napadnu insekti.

Najčešće se za fasadu koristi termotretirani bor koji je mnogo otporniji od običnog drveta. Ono je termotretirano kroz celu debljinu pa je smanjena mogućnost krivljenja ili da ih napadnu insekti. Može se koristiti i u enterijeru i u eksterijeru.

Daske za fasadu mogu da budu različitih širina i debljina. One mogu da budu profilisane ili sa ravnim ivicama. Kako bi se dobila razigrana tekstura mogu se kombinovati i različite dimenzije.

Daske se uklapaju i postavljaju na potkonstrukciju. Dužina daske je od 300 cm do 510 cm.

Kuća u Španiji arhitekte Maria Castello Martinez na kojem je fasada izvedena od LunaWood drveta

Način montaže na fasadu

Termotretirano drvo se postavlja na fasadu uz pomoć potkonstrukcije koja može biti od drveta ili od metala.

Drvo se uglavnom postavlja vertikalno ali moguće je horizontalno postavljanje ili pod uglom. Horizontalno ili dijagonalno postavljanje treba izbegavati u podnebljima sa mnogo padavina. Takođe, ako se odlučite za horizontalno postavljeno drvo, odaberite profile sa zasečenom gornjom ivicom kako se voda ne bi zadržavala na ivicama.

Načini postavke drveta na fasadu: vertikalno, horizontalno i pod uglom sa tipovima potkonstrukcije od drveta i metala; Foto: LunaWood

Drvo se uglavnom postavlja vertikalno ali moguće je horizontalno postavljanje ili pod uglom.

Ukoliko se letvice postavljaju vertikalno, što je najčešći slučaj, potrebna je i horizontalna i vertikalna potkonstrukcija koja se postavlja na razmaku od 60 cm. Na fasadu se prvo postavljaju vertikalni nosači a zatim horizontalni na koji se pričvršćuje fasada. Ukoliko se pak, fasada postavlja horizontalno, potrebni su samo vertikalni nosači na razmaku od maksimalno 60 cm.

Preporučljivo je ostaviti slobodan otvor širine najmanje 2 cm između profila obloge i nadstrešnice, krova ili bilo kakvo opšivanja ili završne obrade. Ovaj razmak omogućava ventilaciju šupljine.

Preporučljivo je da da drvena fasada bude bude odignuta od tla oko 30 cm. Ako je na tlu postavljen šljunak, ovo rastojanje može biti i 20 cm. Ukoliko želite jo manji razmak od tla, preporučuje se horizontalno postavljanje drveta na fasadi što omogućava da se donji profili mogu kasnije zameniti ukoliko je potrebno.

Dodatni savet je da donja ivica obloge bude zasečena za oko 30 stepeni kako bi voda sa krajeva lakše otkapala i kako bi se smanjilo dodatno zadržavanje vode preko površinskog napona.

od gornje tačke fasadu odvojite 2 cm a od tla 20-30 cm. Foto: Luna wood

Cena drveta za fasadu

Kako smo saznali iz kompanije JAF, cenovni raspon drveta za fasadu je od 44 do 65 evra po metru kvadratnom + PDV. Na ovu cena bi trebalo dodati i trošak za potkonstrukciju čija cena zavisi od više faktora.

Drvo LunaWood, kompanije JAF je drvo iz obnovljivih izvora. Foto: Gradnja.rs

Održavanje drveta na fasadi

Dobra vest je da Lunawood ne zahteva površinsku obradu niti održavanje u bilo kojoj klimatskoj zoni. Šta više, vremenom će poprimiti lepu srebrno-sivu patinu.

Više informacija

Ovlašćeni distributer za LunaWood je kompanija JAF, gde možete dobiti podršku pri izboru dekora i tehničku podršku pri primeni ovih materijala na fasadi.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *