Materijali, Promo

Penter opeka idealna za uređenje dvorišta, bašti i trgova

Semmelrockov proizvod je ekstremno otporan i prilagodljiv, što ga čini idealnom podnom oblogom za sve površine oko kuće.

Bilo da se radi o prilazu garaži, puteljku prema baštenskoj kućici ili sunčanoj terasi – mnogi graditelji slažu se stim da je Penter opeka, poznata i pod imenom klinker, najbolja opcija za popločavanje tla. U Vojvodini postoji tradicija popločavanja opekom još od austrougarskih vremena, koja se vremenom proširila na sve naše prostore i zadržala popularnost do danas.

Penter opeka se pravi od od pečene gline. Na temperaturi preko 1.000 stepeni Celzijusa tokom procesa pečenja – poznatog pod nazivom sinterovanje – zatvaraju se pore materijala pa gotove (pečene) opeke skoro da i ne upijaju vodu. To ih čini ekstremno otpornim i neosetljivim na visoke temperature, mraz ili čak hemijske materije poput kiselina. Prirodna, keramička boja ovih opeka, koja nastaje tokom procesa pečenja, postojana je i s vremenom ne bledi.

Penter opeka, poznata i pod imenom klinker, proizvodi kompanija Semmelrock.

 

Penter Piazza u crvenoj boji

Velika raznolikost boja i oblika

Paleta keramičkih boja obuhvata boje peska i terakote, sve do smeđe, ali moguće su i mešavine ovih nijansi, kao i plavo-siva kombinacija. Tome se pridružuju mnogi raznovrsni oblici i formati s različitim površinskim strukturama. Međutim, postoje i takozvane rupičaste podne opeke, kroz čije otvore izbija zelenilo trave – razumno rešenje za ekološki osvešćene graditelje koji bi želeli da izbegnu kompletno prekrivanje tla.

Opeka Penter Doppio idealna za dvorišta

Prilikom postavljanja Penter opeke trebalo bi obratiti pažnju na njihovu veličinu i funkciju, kao i na stepen opterećenja površine. Osim boje, za vizuelni utisak koji opeke ostavljaju od presudne je važnosti šema njihovog postavljanja. I ovde postoji veliki broj varijacija, koje, vešto iskombinovane s mozaicima ili drugim šemama za postavljanje, omogućavaju jedinstveno, a ipak uvek iznova zanimljivo uređenje podnih površina. Zahvaljujući obilju mogućnosti, popločavanje bi trebalo prepustiti stručnom licu, jer željeni izgled će se dugo održati samo ako se pravilno pripremi teren i stručno postavi podna opeka.

Penter Landhaus je glatka opeka u crvenoj i svietlo crvenoj boji

Cena i održavanje postavljanja opeke Penter

Penter opeka je, na osnovu svojih specifičnih svojstava, pogodna za gotovo sve oblasti primene. Pomoću nje se može izvesti projekat izgradnje prilaza garaži, kao i vijugavog putića do skrivene senice ili sunčane terase. Troškovi se u potpunosti mogu isplatiti. Zavisno od kvaliteta i izvedbe, treba računati na 20 do 40 evra po kvadratnom metru. Ugradnja Penter opeke košta oko 20 evra po m².

Ova opeka ne zahteva posebno održavanje: za čišćenje je dovoljna sama kišnica. Mesta do kojih kiša ne dopire (suvi kolski ulaz ili natkrivena terasa) mogu se po potrebi očistiti pomoću creva za vodu ili čistača pod pritiskom. Ove opeke mogu se kombinovati na najrazličitije načine, a naročito primamljivo deluju u spoju s različitim šemama i/ili materijalima.

Penter opeka može se pronaći u ponudi kompanije Semmelrock a više o ovim proizvodima pronađite ovde.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *