Svetski projekti

Finska škola budućnosti koja decu približava prirodi

U ovoj školi nema ograda, a nastavnici sede u istoj trpezariji gde i đaci.

Finska je poznata po svom inovativnom obrazovnom sistemu koji se ubraja među najbolje u svetu. Međutim, ova zemlja otišla je i korak dalje i pažnju je usmerila na funkciju i dizajn samih obrazovnih objekata. Školu Saunalahti, koja se nalazi u gradu Espo, projektovala je arhitektonska firma Verstas Architects na takav način da su svi elementi osmišljeni tako da se školarci bolje povežu sa prirodom.

Celokupnim prostorom škole dominira topla atmosfera koja podstiče vezu s prirodom. Velike staklene površine omogućavaju da se učenici ne osećaju izolovano unutra zidina škole, već da se povežu sa spoljašnjim prostorom.

U enterijeru je primetno odsustvo bilo kakvih ograda.

Fasadni zidovi od opeke namerno su formirani u raznovrsnim sistemima gradnje kako bi podstakli decu na učenje, piše Inhabitat.

Nekonvencionalni prostori za učenje, karakteristični za finske obrazovne ustanove, prisutni su i u školi Saunalahti koja se prostire na 10.500 kvadratnih metara. Hodnici škole su u različitim bojama kako bi se deca lakše orijentisala.

Đaci ove škole podstaknuti su da u svojim učionicama mogu opušteno da sede što, po rečima projektanata, pospešuje otvoreniju diskutuju o raznovrsnim temama.

Učenici i nastavnici zajedno koriste školsku kafeteriju, koja ujedno služi i kao pozorište.

U enterijeru su korišćeni prirodni materijali kako bi deca od malih nogu bilo što više okrenuta zaštiti životne okoline.

Škola Saunalahti je nakon nastave otvorena za održavanje raznovrsnih aktivnosti građana Espoa.

Osnova škole nepravilnog oblika

Korisni linkovi na portalu Gradnja.rs:

Foto: Tuomas Uusheimo, Andreas Meichsner

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *