Bela kuća među zelenim stablima; Foto: César Belio
Svetski projekti

Kuća međ stablima: Oblik ovog objekta dobijen je na osnovu rasporeda drveća na placu

Petočlana porodica ušuškala je svoj dom od bele opeke pod krošnjom pet stabala drveća.

Južno od meksičkog grada Guadalahara, arhitektonski studio Radillo Alba projektovao je porodični dom nazvan Casa RA. Ovaj objekat od bele opeke ne bi bio toliko interesantan da njegova organizacija nije krenula od uobičajenih zahteva poput želje da se upakuje što veća kuća na ograničenoj parceli.

Međutim, u ovom slučaju arhitekte su imale drugačiji zadatak. A to je se svih pet odraslih stabala drveća sačuva i to tako da se između njih postavi kuća pa makar to narušilo i organizaciju.

Dva stabla sa frontalne strane su definisala ulaz u garažu, dok ono s bočne strane naglašava pristupnu stazu.

Kada je inicijalni raspored prostorija osmišljen u skladu sa rasporedom drveća na placu, arhitekte su našle mesta i za terase kao i za ostale prostore na otvorenom, koji su u skladu sa uslovima parcele.

„Dva stabla sa frontalne strane su definisala ulaz u garažu, dok ono s bočne strane naglašava pristupnu stazu, pregrađujući izgrađene volumene. Ostatak drveća se nalazi iza kuće i pravi prijatno zasenčenje na terasama.“, objasnile su arhitekte iz studija.

Najveći izazov bio je organizovati gradilište tako da se ne oštete postojeća stabala. Zbog toga je rađena zaštita korenskog sistema, dok teška mehanizacija nije mogla da uđe na plac.

Bela opeka

Svakako najdominantniji element dizajna je bela opeka koja je korišćena i na eksterijeru i u enterijeru. Njen kontinuitet je mestimično „razbijen“ metalnim letvicama, balkonima i prostorom stepeništa.

Kako bi se postigao kontinuitet u razuđenoj i ispresecanoj formi objekta arhitekte su odabrale ciglu obojenu u belo za sve fasadne zidove kuće, te su i unutrašnje strane zidova, kod na primer malih terasa i stepeništa, takođe od bele cigle, piše Dezeen. Primenjene cigle su napravljene lokalno, a ovaj građevinski materijal je tradicionalan za ovo područje i veoma često korišćen.

„Izložene cigle pokrivaju i štite sve strukturalne elemente, ploče i mehaničke instalacije, istovremeno sa namerom da otkrije konstruktivni sistem i oda počast napornom procesu ovog zanatskog materijala.“, rekli su iz Radillo Alba.

Bela opeka može se videti i u unutrašnjosti, gde se skladno slaže sa drvenim podovima i zidovima.

Beli zidovi okrenuti ka ulici razbijeni su tamnim metalnim letvicama, koje istovremeno nude i zasenčenost i privatnost u odnosu na prozore i terase sa ove strane. Sa zadnje strane kuće prozori i balkonska vrata su izloženi okolnom zelenilu bašte. Beli zidovi od opeke se mogu videti i u unutrašnjosti, gde su skladno ukomponovani sa drvenim površinama podova i nekih zidova.

Zaleđina natkrivenog prostora za parkiranje izvedena je od metalnih letvica, koje ovu zonu razdvajaju od unutrašnjeg dvorišta kojim dominira stakleni fasadni zid pozicioniran na južnoj strani objekta. Dodatni segment ove zone predstavlja betonsko stepenište koje se proteže naposredno uz metalne letvice i koje se svojom sivom bojom ističe u odnosu na belu fasadu.

Tamni salon

U kontrastu na prozračnu i svetlu unutrašnjost postavljen je salon u zadnjem delu kuće, koji definišu sivi betonski zidovi i sjajni crni pod. Dodatni detalji poput crnog kamina i tamnog nameštaja nastavljaju ovu estetiku.

Kontinuitet bele opeke „razbijen“ je metalnim letvicama i drvenim površinama.

Drveno stepenište obasjano svetlošću preko krovnog prozora vodi na sprat na kom su organizovane četiri spavaće sobe, a iz svake od njih se može stupiti na terasu.

Posebno je interesantno i kupatilo koje ima pogled na ozelenjen atrijum.

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata
Presek kroz kuću
Presek kroz kuću

Foto: César Belio

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *