Izdvojeno, Svetski projekti

Trg na mostu: Neobično rešenje pasarele u Amsterdamu

Arhitekta Liesbeth van der Pol, inspirisan mostom Torensluis, projektovao je pasarelu s ciljem da ona postane novo mesto okupljanja u kvartu Zuidas.

Most nazvan Lex van Delden nema samo funkciju spajanja dva dela grada (Boelelaan i Gershwinplein) već je on zamišljen tako da postane trg u ovom amstedamskog predgrađu. Most se nalazi u srcu ovog dela grada a pogled s njega pruža se na sve strane. Zbog toga je arhitekta Liesbeth van der Pol po uzoru na popularni Torensluis, koji se nalazi u strogom centru Amsterdama i koji uvek vrvi od ljudi, kreirao ovaj most koji privlači pažnju pešaka i biciklista.

Zahvaljujući krugovima, naglašen je centar mosta koji služi da malo zastanete i pogledate oko sebe.

Zahvaljujući izboru boja ali i krugovima, naglašen je centar mosta koji služi da malo zastanete i pogledate oko sebe. Arhitekta je čak zamislio da će ljudi tu donositi stolice i stolove i uživati u pogledu na reku i uzavreli grad.

Zbog velikog broja pešaka i biciklista koji će prelaziti ovaj most posebno u špicevima, velika pažnja posvećena je bezbednosti. Ivice mosta su naglašene LED svetlom ne samo da bi izgledale lepo već i da bi bile upadljive.

Most je betonski a izvela ga je holandska firma Royal Haskoning 2014. godine.

Behaton ploče postavljenje su tako da prate kružnice.

Foto: Thijs Wolzak, Arjen Schmitz

Pogledajte i ovu pasarelu u obliku piramida:

Pasarele u Rejkjaviku u obliku piramida

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *