Foto: Tom Arban
Svetski projekti

Knjiga na knjigu: Smaknuti volumeni kampusa dramatično preoblikovali siluetu Bostona

Niz konzolnih volumena omogućio je formiranje čak osam zelenih terasa, dok je prostor unutar strukture podeljen prema akademskim disciplinama.

Kanadski arhitektonski studio KPMB završio je nedavno zgradu kampusa u Bostonu, koja se nalazi na reci Čarls i sa svojih 19 spratova doseže visinu od 92 metra.

Struktura objekta osmišljena je tako da se volumeni „popakuju“ naizmenično iskošeno u odnosu na vertikalnu osu, te sa svake strane objekta postoji konzolni prepust. Poput knjige na knjigu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Objekat se nalazi na obali reke Čarls; Foto: Tom Arban

Najveća „fossil-free“ zgrada u gradu

„Ovo je najveća održiva zgrada u Bostonu koja funkcioniše bez fosilnih goriva. Vertikalni kampus se hrabro uzdiže preko obale reke Čarls, dramatično preoblikujući siluetu Bostona“, rekli su sa Bostonskog Univerziteta za Dezeen.

U podnožju objekta, čiji je zvaničan naziv Centar za računarstvo i nauku o podacima Univerziteta u Bostonu, četiri sprata visoka baza se proteže duž reke i deluje kao „urbani trem“.

Fasadu objekta osim konzolnih prepusta karakteriše i niz dijagonalnih žaluzina, organizovanih u sistem koji je efikasan u odnosu na sunčeve zrake, a oslanjaju se na trostruko zastakljeni zid koji oblaže čitavu strukturu.

Trostruko zastakljeni zid oblaže čitavu strukturu; Foto: Tom Arban

Zelene terase pružaju izdašan otvoreni prostor za korisnike, ali i dodatni prostor za prikupljanje kišnice.

Konzole omogućavaju formiranje osam zelenih terasa, koje pružaju izdašan otvoreni prostor za korisnike prostora, ali i dodatni prostor za prikupljanje kišnice.

Prostor unutar strukture je podeljen prema akademskim disciplinama.

„Centar je koncipiran tako da funkcioniše kao akademski kvart, gde su donji spratovi posvećeni matematici i statistici, srednji spratovi su namenjeni za računarski sektor, dok su gornji za interdisciplinarni rad i javni prostor.“, objasnili  su sa Univerziteta.

Na samom vrhu objekta nalazi se prostor za organizovanje raznovrsnih događaja.

Prostor unutar strukture je podeljen prema akademskim disciplinama; Foto: Tom Arban

Izgradnja budućnosti bez ugljenika

Održivi status objekta postignut je primenom geotermalnog sistema grejanja zatvorene petlje, solarnih panela i optimizovanog sistema senčenja koji obezbeđuju pomenute žaluzine.

„Potreba za energetskom efikasnošću omogućila je prelazak sa sistema za sagorevanje fosilnih goriva na korišćenje toplotnog kapaciteta zemlje, kako za grejanje tako i za hlađenje. Ova zgrada predstavlja snažan primer za nas i druge kako da gradimo budućnost bez ugljenika“, rekao je potpredsednik BU za održivost, Denis Karlberg.

Portland cement i čelik su korišćeni samo za konstrukciju objekta; Foto: Tom Arban

Vetropark smanjuje emisiju ugljenika za 53% i približava Univerzitet u Bostonu cilju neutralnosti do 2040. godine.

Osim toga, portland cement i čelik su korišćeni samo za konstrukciju, a tim navodi da je postignuto da konstrukcija ima 6% manje ugrađenog ugljenika zahvaljujući „optimizovanim“ građevinskim metodama i „nabavljanjem čelika sa najmanje uticajnih proizvodnih lokacija“.

Prema navodima sa Univerziteta u Bostonu, smanjenje ugljenika je postignuto i partnerstvom sa vetroparkom u Južnoj Dakoti.

„Ovaj vetropark smanjuje emisiju ugljenika na Univerzitetu za 53% i približava Univerzitet u Bostonu cilju neutralnosti do 2040.godine“, navodi se u saopštenju.

Grafički prilog

Foto-galerija

Foto: Tom Arban
Foto: Tom Arban
Foto: Tom Arban
Foto: Tom Arban
Foto: Tom Arban
Foto: Tom Arban
Foto: Tom Arban
Foto: Tom Arban
Foto: Tom Arban
Foto: Tom Arban
Foto: Tom Arban
Foto: Tom Arban
Foto: Tom Arban
Foto: Tom Arban
Foto: Tom Arban
Foto: Tom Arban
Foto: Tom Arban
Foto: Tom Arban
Foto: Tom Arban
Foto: Tom Arban
Foto: Tom Arban
Foto: Tom Arban

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *