Stara kuća zasijala je novim sjajnem; Foto: BoysPlayNice
Svetski projekti

Rekonstrukcija stare vikendice uz poštovanje njene duge istorije

Fountain Villa je vikendica iz perioda takozvane Prve Republike, koja je od potpuno devastiranog stanja ponovo postala divna kuća za odmor.

Kada su je arhitekte prvi put videle ovu kuću, ona je bila u potpun zapuštenom stanju, i videlo se da je iskru starog sjaja odavno izgubila. Međutim, stručnjaci iz arhitektonskog biroa Mjölk architekti nisu se predali već su zasukali rukave i uradili projekat rekonstrukcije kuće nakon čega je ova praška vikendica postala savremeni objekat sa starim češkim šarmom.

Kako bi se očuvao prvobitni karakter objekta, dotrajali materijali su zamenjeni istom tipom novih.

Projekat je počeo tako što je prvo urađena funkcija prostora, odnosno formiran je ulaz. Prostor nekadašnje garaže zamenila je jednostavna ulazna zona, koja je u skladu sa originalnim karakterom kuće. Mesto za parkiranje se sada nalazi na otvorenom, natkriveno je i direktno povezano sa glavnim putem, ali i stazom koja vodi ka ulazu u kuću.

Kako bi se očuvao prvobitni karakter objekta, dotrajali materijali su zamenjeni istom tipom novih, te su i krov i fasada veoma slični pređašnjim.

Enterijer u skladu s duhom kuće

U unutrašnjosti je ova dvospratna vikendica uređena za komotan boravak četiri osobe. Tako se iz ulazne zone stupa u dnevni boravak, koji je u otvorenom konceptu sa kuhinjom i trpezarijom, a tu je i pristup gostinjskoj sobi.

 

U unutrašnjosti je ova dvospratna vikendica uređena za komotan boravak četiri osobe.

Mirni deo na spratu

Predsoblje je takođe povezano sa stepeništem koje vodi na sprat na kom su organizovani dečija soba, glavna spavaća soba sa garderoberom, radna soba i kupatilo.

Prozori i izolacija

Zbog promena rasporeda u unutrašnjosti objekta neki otvori na fasadi dobili su proširene dimenzije, a neki od pregradnih zidova su srušeni. Ipak, originalna forma kuće je zadržana i gledano spolja, dizajn je jedino izmenjen zbog promene krovnog pokrivača i novih, mestimično nešto većih prozora i postavljanja termoizolacije sa novom završnom obradom.

Osim kuće rekonstruisana je i postojeća ograda prema ulici, u dužini od 47,5 metara.

Uz kuću je napravljen i bazen i to vrlo nenametljivo.

A u dvorištu je formirana fire-pit zona za loženje vatre.

Foto: BoysPlayNice

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Cobe

    Zdravo, da li imate preporuku za „ključ u ruke“ tim majstora koji bi uspešno uradili rekonstrukciju vikendice nadomak Beograda?
    Hvala unapred

Ostavite odgovor

Obavezna polja *