Izdvojeno, Svetski projekti

Mladi arhitekta i njegova mama zajedno projektovali porodičnu kuću

Evo šta se dobije kada se udruži mladost i iskustvo!

Zajedničkim snagama, mladi arhitekta Majkl Viviano i njegova majka Katarina, s petnaestogidišnjim iskustvom u građevinarstvu, realizovali su svoj prvi zajednički projekat – novu porodičnu kuću u Hjustonu.

Dvospratna kuća koja se prostire na 395 kvadratnih metara, urađena je u, za Teksas prilično neobičnoj, kombinaciji betona i drveta. Objekat je zapravo konstruisan od betonskih blokova sečenih po meri koji su u kontrastu s talpama od ariša na etaži iznad koja se završava kosim krovom, piše Dezeen.

Objekat je konstruisan od betonskih blokova koji su u kontrastu s talpama od ariša na etaži iznad.

Krov je obložen talasastim limom, dok su velika, staklena vrata, koja je dizajnirao mladi arhitekta, urađena od lasersko sečenog čelika.

Kako je dom za svoje roditelje smestio u prometan deo grada, Majkl je morao da posluša savete majke i da i unutrašnji i spoljašnji prostor prilagodi ovim uslovima. Zato se veliki kvadratni i pravougaoni prozori otvaraju ka mirnom, bočnom vrtu a ne ka ulici. Takođe, obe etaže projektovane su tako da svetlost u što većoj meri prodre u enterijer.

Buka sa saobraćajnica neutralisane su zelenilom oko kuće koje donosi tišinu, a sami zidovi obloženi su drvenim gredama koje, kako kažu nosioci projekta, „omekšavaju odnos prema ulici.“ Mama zna najbolje…

U prizemlju je smešten dnevni boravak, trpezarija, hodnik i kuhinja. Pored kuhinje, smeštena je i garaža. Prvi nivo osmišljen je kao prostor za dnevne aktivnosti, dok je gornji nivo privatniji i tradicionalniji. Na gornjoj etaži nalaze se tri spavaće sobe sa zasebnim kupatilima.

 

Svedeni enterijer krase beli zidovi, uglačani betonski podovi kao i kombinacija belog i sivog mobilijara. Na spratu, toplija atmosfera stvara se podovima od hrasta koji se koloritno uklapa s velikim, drvenim prozorima.

Asortiman starinskih komada nameštaja i slika, koje je sve sakupila Majklova majka Katarina, koja se posle penzionisanja počela da se bavi sakupljanjem antikviteta, iskorišćeni su za dekorisanje kuće.

Foto: Peter Molick i Jack Thompson

Kada ste već tu…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Jelena

    Ovde mi se najviše svidela konstatacija:“Mama zna najbolje…“! 😉

  2. miki

    fantastična kuća! sutra bih se uselio!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *