Svetski projekti

Beloruska dača s toplim skandinavskim enterijerom

Ova vikendica nedaleko od Minska od 68 kvadrata uređena je tako da nudi komfor tokom cele godine… iako će se koristiti tek povremeno.

Arhitektonski biro Zrobym Architects potpisuje projekat dače u kojoj dominira drvo – i u eksterijeru i enterijeru. Dača je, inače, ruski naziv za sezonsku ili celogodišnju vikendicu. One su česte u Rusiji i široko rasprostranjene u većini država bivšeg Sovjetskog Saveza. Tako je i ova dača u Belorusiji projektovana u skladu s tradicijom ali uz uplitanje savremenih građevinskih i dizajnerskih elemenata i materijala.

Dača je, inače, ruski naziv za sezonsku ili celogodišnju vikendicu i veoma su česte u Rusiji i široko rasprostranjene u većini država bivšeg Sovjetskog Saveza.

 

Kuća od 68 kvadrata nedaleko od Minska podignuta je na betonskoj ploči kao dvoetažni objekat. Kosi dvovodni krov od aluminijuma daje završnicu kući čija je fasada urađena u kombinaciji ariša i kedrovine. Slaganjem talpi u vertikale i dijagonale dobijen je zanimljiv vizuelni trik i dinamika u, inače, klasičnom izgledu dače.

Veliki prozori omogućavaju priliv velike količine dnevne svetlosti u unutrašnjost prostora, a s druge strane omogućavaju sjajan pogled na okruženje. Na čeonoj fasadi, prozori su duple visine tako da se iz dnevne sobe može videti celo stablo jabuke koje raste tačno ispred kuće.

Drvo je svuda

Atmosfera unutar kuće je kao u nekoj kolibi zahvaljujući drvetu koje je korišćeno na svim površinama. Zidovi su prekriveni drvetom, drvo je i na podu, grede su od drveta, a tu je i pećka na drva. Drvo je svuda! Slično kao i na fasadi, i u enterijeru su drvene talpe slagane u kombinaciji vertikala i horizontala čime je prostor vizuelno povezan.

Bele površine u kuhinji i trpezarijskom podu uvedene su kako bi se dobila vizuelna kontra drvenim površinama ali i da bi se dobio rasterećeniji izgled enterijera.

Interesantne geometrijske pločice malih formata dominiraju enterijerom kupatila.

Stepenice vode iz dnevnog boravka otvorenog plana s kuhinjom i trpezarijom, na etažu iznad gde je smeštena radna i spavaća soba. Potkrovlje je dizajnirano tako da ukućanima nudi mir, spokoj i osamu.

Kada ste ovde, pročitajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *