Urbanizam

Urbanističko savršenstvo Brazilije zabeležno dronom

Ukoliko niste imali priliku da posetite ovaj južnoamerički grad, serija snimaka Žoane Franke će vam na najbolji način dočarati kako zapravo izgleda ovaj grad.

U jednom od prethodno objavljenih članaka na našem portalu, arhitekta Nikola Carević pisao je o svojoj poseti Braziliji koji je na njega ostavio takav utisak da je ostao bez teksta. Srećom, mi nismo ostali bez teksta jer je nakon sumiranja utisaka, ipak, konstatovao da mu je, u gradu koji je toliko širok, falilo malo ljudske razmere.

Žoana Franke napravila je iz drona snimke urbanističkih rešenja Brazilije s posebnim akcentom na impozantne raskrsnice i saobraćajnice.

 

Slavni brazilski arhitekta Oskar Niemajer dao je urbanistički pečat ovom gradu, dok se Burle Marks pobrinuo da glavni grad izgleda kao zelena oaza. Iako je Brazilija stalna tema o tome da li je ova urbanistička utopija uspeo projekat ili ne, nema dileme da se radi o gradu koji ne ostavlja nikoga ravnodušnim.

Ako ni vi ne želite da ostanete ravnodušni, a pritom vam se ne leti desetine hiljade kilometara do Brazilije, pogledajte ove snimke jer uvek ima nekoga ko želi da leti – barem dronom. Žoana Franke napravila je iz bespilotne letelice sjajne snimke urbanističkih rešenja ovog grada s posebnim akcentom na neverovatne raskrsnice i saobraćajnice. Pogledajte ih ovde:

Foto, video: Joana Franca

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *