Softver

Označite deo grada na mapi i saznajte koliko on ima stanovnika

Koliko ljudi ima na Vračaru? Koja je gustina naseljenosti na Telepu? Saznajte uz pomoć ove interaktivne mape. 

Ukoliko vam je potreban podatak o broju stanovnika ili gustini naseljenosti bilo gde na svetu, ova alatka će vam biti od koristi. Population Explorer je onlajn aplikacija, razvijena od strane Nacionalne laboratorije Oak Ridge iz SAD, koja daje, kako oni kažu, „veoma precizne podatke“ o populaciji i to za proizvoljno birane lokacije.

Obeležite na mapi deo za koji želite podatke o populaciji

Population Explorer vam omogućava da nacrtate proizvoljni oblik na mapi i da na osnovu toga dobijete podatke o broju stanovnika, gustini naseljenosti, odnosu žena i muškaraca…

 

Naime, svi znamo da pronađemo podatak o tome koliko jedan grad ili država ima stanovnika ali ova onlajn aplikacija vam, za razliku od Vikipedije, omogućava da nacrtate proizvoljni oblik na mapi i da na osnovu toga dobijete podatke o broju stanovnika, gustini naseljenosti, odnosu žena i muškaraca, piramidu starosti i slične podatke. I to bilo gde u svetu!

Podržana i Srbija

Dobra stvar je da Population Explorer radi i u Srbiji. Doduše, napredni podaci o odnosu žena i muškaraca kao i o starosti populacije ne postoje ali zato možete, na primer, crtanjem po mapi ograničiti deo grada i dobićete analizu koju čak možete da izvezete i u Excel.

Selekciju možete izvršiti crtanjem proizvoljnog pravolinijskog oblika, određivanjem radijusa oko centralne tačke ili oko selektovane oblasti. Moguće je promeniti i pozadinu na kojoj radite. Na raspolaganju je Google Street, Google Satellite, Bing Roads, Bing Aerial ili hibridne varijante prikaza ova dva pretraživača.

Korišćenje ove onlajn aplikacije je besplatno, a za pojedine napredne funkcije potrebno je registrovati se. Population Explorer možete pronaći ovde.

Foto: Population Explorer

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *